Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Marco Romario Pop: De ce ar trebui întărită relația României cu Israelul pe plan economic?

articol publicat în octombrie 24, 2021

Israelul, un mic stat, tânăr și cu o populație de doar  9.31 milioane de locuitori, fără resurse naturale, înconjurat de inamici din toate părțile și mereu în alertă de război, creează mai multe start-up-uri decât Japonia, India, Coreea, Canada și Regatul Unit al Marii Britanii.

Israelul este singurul stat din Orientul Mijlociu care are companii listate la bursa americană Nasdaq, mai precis 79 de companii, cu un capital total de 88 miliarde de dolari, plasându-l pe locul trei în lume, după SUA și China.

Cum reușesc ei toate aceste lucruri și ce am avea de învățat noi, ca și stat, de la poporul israelian?

Perseverența și dorința de a fi cei mai buni, ambiționează fiecare cetățean israelian să ofere ce e mai bun pentru statul său și binențeles pentru propria persoană.

Dacă ne gândim bine, România nu duce lipsă de astfel de cetățeni, remarcându-ne încă de sute de ani cu personaje care au cucerit inimile întregii lumi. O problemă care nu e doar actuală, a constituit-o exodul minților luminate din orice domeniu care au preferat să migreze spre alte state mai dezvoltate. Fie că vorbim de Constantin Brâncuși, Nadia Comăneci sau mai nou medicii și inginerii care ne fac cinste peste hotare, aceștia au considerat România neatractivă din mai multe puncte de vedere, luând decizia de a părăsi România.

Israelul a găsit rezolvarea acestei lacune pe care România o are, iar succesul țării noastre constă în conlucrarea celor două guverne, român și israelian, cum de altfel s-a și propus la inițiativa Israelului.

De asemenea Israelul, prin declarațiile fostului premier Benjamin Netanyahu, la o întâlnire cu fostul premier Emil Boc,  și-a exprimat dorința de a încuraja producătorii români de a exporta bunuri către Israel, un lucru care ar ajuta enorm produsul intern brut al României și binențele intreprinderile românești.

O altă întrevedere a fostului premier israelian, a fost cu ministrul de externe Teodor Meleșcanu, atunci când acesta din urmă i-a înmânat o scrisoare din partea fostului premier al României, Mihai Tudose, în care avansa propunerea unui parteneriat Româno-Israelian în domeniul noilor tehnologii cu accent pe sectoarele: energie, agricultură sustenabilă, securitate cibernetică și inovații antreprenoriale pentru domenii high-tech.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *