Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Expozitia „Zestrea Apusenilor” de la Vata de Jos – un loc unde sufletul fiecaruia merita sa ajunga macar odata

Pentru acei impatimiti iubitori ai Muntilor Apuseni, dar si ai Tarii Zarandului, care ratacesc prin aceste locuri si ajung la Vata de Jos, Consiliul Judetean Hunedoara, prin Directia Generala de Administrare Monumente si Promovare Turistica Hunedoara, avandu-l ca director pe domnul Radu Barb, a pregatit o expozitie edificatoare privind viata si traiul motilor criseni, intitulata sugestiv “Zestrea Apusenilor.”

Intr-un spatiu pregatit cu grija si migala, invocand bogatia de motive, simboluri si culori a interioarelor traditionale motesti de pe valea Crisului Alb, vizitatorul poate vedea in toata splendoarea comori de nepretuit -autentice porturi populare de secol XIX, obiecte de mobilier, casnice si gospodaresti. Toate evoca traditia, arta si folclorul zonei de nord a judetului Hunedoara, sunt marturii palpabile ale unui spirit creativ, ale unei traditii neintrerupte si sporite permanent.

Un spatiu special in cadrul expozitiei este rezervat maestrului taragotului, Pera Bulz -om al locului si mandrie a comunitatii, unul dintre cei foarte putini romani declarati Tezaur uman viu de catre UNESCO.

Expozitia este deschisa publicului larg, in centrul comunei Vata de Jos, in proximitatea Caminului Cultural. Programul de vizitare este permanent, de luni pana vineri, intre orele 8.00-16.00.

Recunoastem ca, si pentru noi, trecerea pragului acestei expozitii a constituit un prilej de bucurie si emotie, o oportunitate de intelegere si de traire pe viu in spiritul si traditia moteasca, drept pentru care le multumim si le ramanem recunoscatori gazdelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian