Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Trupa Taxi – Un sas, un sas, un sas

articol publicat în octombrie 28, 2021

Trupa Taxi e un bun barometru pentru tot ce inseamna cristalizarea ideilor partii asazis „progresiste” din societatea noastra. Nu ma intrebati de vreun studiu sociologic pe care ma bazez cand afirm asta pentru ca, probabil, nu exista asa ceva. Ma bazez exclusiv pe o observatie personala, metoda mea este empirica, dar nu lipsita de temei.

Cand peste 70% din respondentii din ultimele sondaje nu il mai vad bine pe domnul presedinte sau directia in care se indreapta Romania, se poate spune ca din nucleul acela dur, de mai bine de 40 de procente, care alesesera acum cativa ani placuta suedeza ca declaratie si principiu, o buna parte a decis sa o acorde unui alt premiant, tot politic.

Zilele acestea, trupa Taxi a scos un videoclip muzical nou nout, cu un refren obsedant de sugestiv, facand trimitere expresa la originile etnice ale domnului presedinte. Versurile fac o ampla referire la toate tarele de caracter si comportament ale acestuia, mai de multa vreme stiute si adesea reprosate.

Sa nu uitam ca tot trupa Taxi, in urma cu ceva ani, ne spunea ca „Dumnezeu prefera lemnul si spatiile mici”, realizand un icon al culturii potmoderne din lupta impotriva construirii Catedralei Mantuirii Neamului.
Noul simbol consacrat e insusi domnul Klaus Werner Johannis, un rau si un pretext de lupta al unei parti a romanilor militanti, care ia aminte si se mobilizeaza si pe fond muzical.

Din perspectiva istorica, fiecare miscare politica, fiecare eveniment sau conjunctura determinanta au creat un dusman sau un erou simbolic, necesar definirii rezistentei sau mobilizarii, iar repulsia sau apologia a dobandit reverberatie lirica -Lili Marleen, Suliko, Bandiera Rossa, Il Comandante sunt doar cateva care imi vin in minte din ultimul secol.
Ca s-a ajuns aici nu e de vina trupa Taxi, ci exclusiv domnul presedinte care, pas cu pas -cum dumnealui a inventat acest ritm, a incercat si a reusit sa concentreze tot mai multa putere, peste limita democratica, a spiritului constitutiei, sa sfideze si sa jigneasca ireconciliabil segmente intregi ale societatii, sa creeze situatii daunatoare interesului national prin abordari inepte si exclusiv in interes personal ale unor conjuncturi politice.

Intre Imnul Golanilor din Piata Universitatii, asociat pentru totdeauna cu figura nefasta a presedintelui Ion Iliescu, si melodia trupei Taxi exista un remarcabil vid liric si istoric. Nici domnul Emil Constantinescu, nici domnul Basescu, nici chiar domnii Nastase, Geoana sau Dragnea nu au beneficiat de o transpunere in versuri si in cantec la o astfel de dimensiune. Acest lucru spune multe despre cum este si ce lasa in istorie un presedinte de tara iar rezultatul e departe de a fi magulitor.

Pariul meu cu voi este ca ultima productie Taxi, nou-nouta la ora la care va scriu, va deveni virala si emblematica pentru o epoca istorica marcata de clivaj, antagonizare si lipsa de empatie -toate create de un singur om, cu precizia ceasului unei bombe.

E o situatie care ar fi de ras, daca nu ar fi de plans, cu valentele unei absurditati si malformatii istorice a functiei prezidentiale si nu m-as mira, ca in buna traditie incetatenita, a ipohondriei aparatului de la Cotroceni, refrenul devenit titlu al melodiei sa fie reclamat la CNCD, pe sistemul persoanei de un anumit sex, dintr-o anumita etnie, care isi ridica fustele, isi arata organele genitale in toata splendoarea si scoate urlete de autocompatimire. Ar fi in ton cu vremurile si cu politica, dar departe de comportamentul unei alte etnii, din care domnul presedinte ne-a demonstrat ca face parte doar cu numele.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *