Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Un nou Vortex Polar a apărut peste Polul Nord: Iarna anului 2021-2022 va fi foarte rece

articol publicat în octombrie 26, 2021

Iarna anului 2021-2022 va fi foarte rece, potrivit meteorlogilor de la severe-weather.eu. Această răcire se datorează faptului că un nou Vortex Polar stratosferic a apărut peste Polul Nord a evoluat și cu siguranță va influența iarna anului 2021/2022.

Rezultatul acestui vortex polar înseamnă pe scurt ierni mai reci în Europa și Statele Unite, la fel cum s-a întâmplat și în anii trecuți.

Vortexul Polar arată, într-adevăr, ca un ciclon foarte mare, acoperind Polul Nord până la latitudini medii. Este puternic prezent la toate nivelurile, de la sol în sus, dar în forme diferite. Iar anul acesta, temperaturile au început deja să scadă, fapt ce creează condiţii prielnice pentru formarea vortexului. Modelarea realizată de specialişti indică paşii următori, pe măsură ce temperatura şi presiunea atmosferică se modifică la Polul Nord.

Potrivit calculelor realizate, către finalul lunii septembrie vortexul va căpăta dimensiuni considerabile, mai pronunţate decât în anii trecuţi. Iar în asociere cu o anomalie a vânturilor care bat dinspre tropice, numită oscilaţia cvasi-bienală, previziunile meteorologilor pentru iarna 2021-2022 sunt deosebit de friguroase în Europa şi SUA.

Momentan, mişcările atmosferice sunt încă într-o fază de debut, iar evoluţia lor s-ar putea modifica faţă de previziunile specialiştilor citaţi. Fenomenul va fi urmărit în continuare, pentru a putea preîntâmpina, atât cât este posibil, situaţiile extreme.

Ce este vortexul polar?

Toți norii (și vremea pe care o simțim) se găsesc în partea de jos a atmosferei numită troposferă. Atinge până la aproximativ 8 kilometri altitudine peste regiunile polare și până la aproximativ 14-16 km (9-10 mile) peste tropice.

Deasupra acestuia, există un strat mult mai profund numit stratosferă. Acest strat are o grosime de aproximativ 30 km și este foarte uscat.

În fiecare an, pe măsură ce ne îndreptăm spre toamnă, polul nord începe să se răcească. Dar atmosfera aflată mai la sud este încă relativ caldă, deoarece încă primește energie de la Soare.

Polul nord primește foarte puțină lumină solară și energie termică, răcindu-se într-un ritm mai rapid.

Reducerea temperaturii înseamnă, de asemenea, o scădere treptată a presiunii peste polul nord. În stratosferă, procesul este același. Pe măsură ce temperatura scade peste pol și diferența de temperatură spre sud crește, o zonă cu presiune scăzută începe să se dezvolte peste stratosferă.

Este aproape ca un ciclon foarte mare, acoperind tot polul nord, până la latitudinile medii. Vortexul polar este prezent la toate nivelurile, aproape de la sol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *