Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Birocrația de la București întârzie realizarea rețelei de distribuție a gazului metan în Brad

articol publicat în octombrie 29, 2021

Primarul Bradului, Florin Cazacu, a ținut în această seară un video-live despre ultimele noutăți administrative, de acasă, din izolare, după ce a fost diagnosticat cu COVID-19, boala manifestându-se într-o formă ușoară, edilul fiind vaccinat.

Florin Cazacu a anunțat că proiectul de distribuție a gazului metan în Brad (n.r. viitoarea REȚEA de DISTRIBUȚIE din Brad, NU conducta Mintia-Brad) „Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în municipiul Brad, județul Hunedoara” intră în etapa de evaluare tehnico-economică, după ce a obținut un aviz de la Ministerul Investiților și Proiectelor Europene.

Primăria a primit răspunsul în octombrie, însă la ZECE LUNI după depunerea solicitării!

Cazacu a explicat în această seară aceste dificultăți generate de birocrația din București, care pot întârzia finalizarea proiectului: „Am primit, zilele trecute, o adresă de la Ministerul Investiților și Proiectelor Europene, prin care se spune că în urma verificării administrative și eligibilității cererii de finanțare prin comisia de verificare constată că proiectul de distribuție „Rețele dezvoltare, rețele inteligente și distribuția gazelor naturale în municipiul Brad” respectă criteriile prevăzute în ghidul solicitantului.

Astfel, cererea de finanțare pentru proiectul „Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în municipiul Brad, județul Hunedoara” intră în etapa de evaluare tehnico-economică.

Este o nouă etapă pe care va trebuie să o parcurgă proiectul nostru. Este un proiect foarte ambițios, un proiect care presupune aproape 60 de km de rețea de gaz metan în Municipiul Brad și în toate satele aparținătoare, deci se duce conducta până în mijlocul satelor.

Este un proiect complex, de valoare foarte mare, dar marea problemă pe care vreau să o prezint acum, este că această solicitare a noastră a fost depusă în data de 17-12-2020. Doar în data de 12-10-2021, deci după 10 luni, a venit parcursă această etapă.

Vorbim aici de mii de proiecte la nivel național, de valori foarte mari, de foarte multe așteptări din partea comunităților locale pentru a se înființa aceste rețele inteligente de distribuție a gazului natural în localitățile lor. A fost un val de cereri depuse în luna noiembrie și decembrie a anului trecut dar doar după 10 luni s-a trecut această etapă de evaluare, vă dați seama că această etapă va mai dura câteva luni, după aceea avem semnarea contractului de finanțare, achiziția publică a proiectului, achiziția publică a lucrării și executarea lucrării.

Deci aici vorbim de ani de zile, sunt foarte multe așteptări ale oamenilor care vor peste noapte. În condițiile sistemului actual din România, legislația extrem de complexă pe care trebuie să o respectăm, legalitatea este sfântă pentru administrația publică locală, durată de implementare a unui asemenea proiect este de mulți ani de zile.

Oamenii vor doar atingerea obiectivelor. Vă spun că atingerea obiectivului o voi face într-o anumită perioadă de timp și vă asigur că nu se stă nicio secundă în derularea acestor proiecte care sunt vitale pentru comunitate.

Eu știu ce înseamnă importanța acestui proiect. Distribuția de gaz metan în oraș aduce un salt calitativ în viața tuturor și șansa comunității de a se dezvolta în continuare. Cunosc acest aspect, m-am luptat pentru acest aspect și faptul că avem astăzi o conductă de gaz metan adusă în oraș, este rezultatul a muncii de ani de zile pe care am depus-o alături de colegii mei din primărie, alături de oamenii politici de la nivel național și prin înțelegerea celor de la societatea Transgaz”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *