Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(OPINIE) Voicu Ienci: Sunt bradenii hoti si profitori?

La fel ca in fiecare an, in micul meu oras cu economie la pamant si demografie impotriva oricarui viitor, se intampla un fenomen emblematic al inceputului iernii si venirii frigului in case -oamenii se impart in doua tabere  -cei care solicita imperativ pornirea sistemului termic centralizat si cei care ar mai amana momentul, fiind stransi oarecum la buzunare. Cu mici variatii, evenimentul are loc in jurul datei de 1 noiembrie, cand gerul deja a macinat moralul si sanatatea multora, si toti ne pregatim de ziua mortilor.

Ironica si trista coincidenta! An de an, un sistem bolnav de mai multe decenii, pe cale sa isi dea sufletul, invie precum un maret cadavru, caruia apa calda incepe sa-i circule prin arterele si venele de otel si fonta.

Caldura la Brad este subiectul care a creat mai multa disputa politica decat solutii, este joaca iresponsabila cu banii si sanatatea unei mari parti a comunitatii. Incalzirea in Romania e la fel, la un alt nivel, dar cu aceeasi lipsa de responsabilitate.

Sa o luam pe rand:

Sistemul centralizat de productie si distributie termica nu este un lucru ieftin niciunde in lume. El presupune intretinere, reparatii, retehnologizare periodica si sistematica, investitii dar si pierderi considerabile si inevitabile. Toate astea costa sume imense si pot fi suportabile in conditiile unui avant economic, al dezvoltarii si expansiunii, singura situatie in care se creeaza conditii si vin banii in mod sanatos, atat la cel care are in grija sistemul, dar, mai ales, la cei care beneficiaza si platesc lunar, cu regularitate, tocmai pentru a sustine functionarea.
Nu e cazul asta la Brad, unde populatia e suficient de imbatranita, mare parte din populatia activa e plecata sau lucreaza la distanta, unde nu te mai incumeti sa aduci o investitie de cateva sute de locuri de munca pentru ca efectiv nu vei avea cu cine sa le acoperi.

Cand lucrurile merg prost, cand sistemul e uzat moral si fizic, cand incasarile lasa gauri, cand pretul combustibilului creste precum Fat Frumos iar veniturile utilizatorilor raman Cenusarese triste si desculte, folosesti subventia. Practic iei bani din alte parti, de la altii sau din sumele tale necesare pentru dezvoltare si ii injectezi intr-un corp muribund, aplici perfuzii de revitalizare efemera, scumpe ca dracu, unui bolnav fara vreo sansa de a se vindeca. Dimpotriva, dupa fiecare criza, dupa fiecare intrare in colaps, bolnavul e din ce in ce mai putin revigorat, lucrurile se indreapta din rau in mai rau.

Ce alta dracovenie mai face subventia? Dracia asta are un efect foarte scarbos si imoral -fura din buzunarul unuia, pentru a baga in buzunarul altuia, fara nici macar sa il ajute prea mult.
Bradenii beneficiari ai sistemului de termoficare, de cate ori subventia atinge bugetul local, ii fura pe bradenii care se incalzesc pe lemne sau alte surse. Cand vin bani de la guvern, se cheama ca i-au furat pe clujeni, bihoreni, argeseni, ieseni sau constanteni. Banii aceia au venit din taxe si impozite, au fost luati din niste buzunare, guvernul neavandu-i din pamant si iarba verde.

Cu regret, trebuie sa va spun un lucru: bradenii beneficiari iarna de iarna ai subventiei la caldura sunt partasi la o hotie colectiva de proportii, iau bani de la gura altora, de la cei care i-au castigat cu munca lor, si sunt, in acelasi timp, beneficiarii unei discriminari pozitive si nedrepte fata de alti bradeni.

Partea si mai proasta este alta -economia urbei mele e in asa hal la pamant, sistemul de pensii in tara asta e atat de praf, viata in Romania a devenit atat de scumpa in comparatie cu veniturile si, nu in ultimul rand, educatia si demnitatea individuala lasa atat de mult de dorit, incat si restul de dupa aplicarea subventiei, pretul de vanzare la populatie, este platit cu intarziere sau deloc. Asadar, nu doar ca ne tin altii in spate, nici mai putinul dintr-o caciula mare si scumpa nu suntem capabili sa ni-l platim.

Sunt bradenii hoti si profitori? In definitiv, rezidentul bradean la bloc e un om la locul lui, care isi vede de treaba si de propriul castig -asta o mare si covarsitoare parte  cu exceptiile de rigoare, care nu sunt chiar atat de multe. Mai hoti si mai profitori mi se par cei care sustin circul politic si profita electoral din acest subiect, an de an transformand in show si perorand minciuni si promisiuni. O discutie onesta, despre ce inseamna financiar acest cancer al comunitatii, denumit sistem de producere si distributie energie termica, nu s-a purtat niciodata. Renuntarea la el se face cu costuri sociale, presupune actiune, asumare individuala si afectare financiara importanta. Asta duce la pierderi de voturi, nu la castig electoral.

Va spun cu mana pe inima ca nu se mai poate asa, ca mai devreme sau mai tarziu bradenii vor trebui sa renunte la ce e acum sa schimbe paradigma.

In lumina noilor reglementari europene, in conjunctura ajungerii -in curand, sper, a gazului in oras, cetatenii de la bloc vor trebui sa se gandeasca si sa actioneze infiintand microsisteme colective -centrale de bloc sau chiar de scara blocului, pe care sa si le asume si ale caror costuri sa le plateasca in totalitate.

Nu va fi mai ieftin decat pana acum, dar va fi mai echitabil iar banii ramasi nearsi si aruncati pe apa sambetei vor da o gura de oxigen dezvoltarii tuturor celorlalte aspecte ale orasului, de care, la fel de mult si de des, ne plangem acum. Solutia, in foarte scurt timp, nu mai trebuie sa stea la mana deciziei politice. S-a demonstrat ca aceasta nu poate produce decat boala lunga si sigura.

Dragi bradeni, politicienii care promit solutii de reechilibrare, va iau ochii cu promisiuni, facandu-va sa credeti ca lucrurile se pot perpetua asa cum sunt acum, sunt doar mincinosi, incompetenti si hoti, care va fura banii din buzunare ca sa ii arunce pe nimic.

Votandu-i, dandu-le apa la moara si prelungindu-le circul deveniti si voi niste hoti, partasi la o hotie si profitori, din bani care nu sunt ai vostri.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *