Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Locuitorii din Munții Apuseni vor plăti doar jumătate din tariful pentru energie electrică, termică și gaze naturale

articol publicat în octombrie 29, 2021

Locuitorii din zona Munților Apuseni vor plăti doar jumătate din tariful pentru energie electrică, gaze naturale și energie termică.

Cum se justifică aceste reduceri?

„Având în vedere situația determinată de creșterea prețului pe piețele de energie electrică și gaze naturale la nivel internațional, precum și efectele provocate de aceste creșteri pentru populația României, este necesară reglementarea unui mecanism de compensare pentru perioada noiembrie 2021- martie 2022 astfel încât prețurile la energie electrică și gaze naturale plătite de către consumatorul casnic să nu agraveze nivelul de sărăcie energetică.

Deoarece menținerea unui nivel de trai decent al populației, care este afectat în mare măsură de costurile de subzistență, inclusiv de cele ale utilităților aferente locuinței, necesită, în condițiile actuale de creștere majoră a prețurilor la facturile de energie electrică și gaze naturale, intervenția statului care să minimizeze într-o măsură adecvată impactul negativ, ținând cont cu faptul că prin aplicarea Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie se acordă măsuri de protecție socială numai pentru o parte din populație, respectiv aproximativ 10% din gospodării, luând în considerare faptul că, potrivit datelor EUROSTAT, riscul de sărăcie și excluziune socială în România în anul 2020 va afecta 30,4% din populație, în vederea sprijinirii populației și atingerii obiectivului de interes general al schemei de sprijin de a atenua impactul financiar asupra populației în raport cu costurile suplimentare pentru plata energiei electrice și a gazelor naturale în sezonul rece 2021-2022 se propune adoptarea unei scheme de compensare pentru consumatorii casnici care îndeplinesc anumite criterii de consum” se arată în ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 118 din 4 octombrie 2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei „Delta Dunării”.

„Susținerea dumneavoastră, a celor 500.000 de români, dintre care 12.000 din județul Hunedoara, a făcut posibilă atenționarea Guvernului României privind Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 118/2021 care stabilește o serie de măsuri de ajutor pentru plata facturilor în sezonul rece 2021 – 2022, și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/1996 privind reducerea cu 50% din tariful pentru energie electrică, gaze naturale și energie termică pentru familiile care locuiesc în unele localități din Munții Apuseni.

Alături de colegii mei parlamentari PSD, am inițiat amendamente prin care spitalele, școlile și centrele sociale să fie incluse în schema de ajutor, acestea nefiind prinse în forma inițială a inițiativei legislative.

Legea a fost promulgată astăzi și va intra în vigoare de la 1 noiembrie 2021” a comentat vestea bună și deputatul PSD, Natalia Intotero.

deputatul Natalia Intotero

La rându-l său, Prefectul Județului Hunedoara, Călin Marian a declarat: „O veste bună în prag de iarnă: Astăzi a fost trimisă spre promulgare legea privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 118/2021 care stabilește o serie de măsuri de ajutor pentru plata facturilor în sezonul rece 2021 – 2022, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni.Potrivit legii, care va intra în vigoare după promulgare și publicare în Monitorul Oficial, persoanele care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni vor beneficia de o reducere cu 50% din tariful pentru energie electrică, gaze naturale și energie termică aferent contractului de furnizare încheiat”.

Prefectul Județului Hunedoara, Călin Marian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *