Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Cum transformă Ilie Bolojan, Munții Apuseni, în perla turistică a României?

articol publicat în octombrie 30, 2021

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a gândit de când a preluat frâiele județului Bihor, un set de măsuri care dacă vor fi îndeplinite, pot îmbunătăți viața locuitorilor din zona Munților Apuseni.

Aici vorbim de la măsuri economice, prin dezvoltarea unor parcuri industriale în orașele din Apuseni, la infrastructură – dezvoltarea unor centuri/variante ocolitoare, la reabilitarea unor drumuri județene din zonă și până la ordonarea arhitecturală din zona muntelui.

Alba, Bihor și Cluj, parteneriat pentru Munții Apuseni – „Țara de Piatră. Paradisul carstic al României”

Președinții Consiliilor Județene Alba, Bihor și Cluj au încheiat un acord de parteneriat pentru dezvoltarea infrastructurii și a turismului din Munții Apuseni.

Obiectivele acestui acord sunt amenajarea și modernizarea traseului rutier „Padiș/ Apuseni” situat administrativ în cele trei județe, dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni „Țara de Piatră. Paradisul carstic al României” și protejarea turiștilor în zona de interes. Un alt scop este protejarea și promovarea patrimoniului etnografic, folcloric și a arhitecturii tradiționale și a biodiversității zonei carstice. Comunele vizate sunt (Alba:) Gârda de Sus, Arieșeni, Scărișoara, (Bihor) Pietroasa, Budureasa, (Cluj:) Beliș, Mărgău, Săcuieu și Mărișel.

În domeniul infrastructurii, Consiliul Județean Bihor își asumă amenajarea și modernizarea traseului rutier Padiş – Ic Ponor, la limita cu județul Cluj, și a drumului de legătură (continuare a DJ 763) între Județul Alba – Județul Cluj – Județul Bihor, din cătunul Ic Ponor către comuna Gârda de Sus (intersecția cu DJ 750), situat pe teritoriul administrativ al Județului Bihor – mai multe detalii, click aici.

12 milioane de euro ar costa parcurile industriale din Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei, pe fonduri europene

Unul dintre obiective este crearea unei rețele de parcuri industriale la Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei, ceea ce ar înseamnă relansarea economică la limitele teritoriale ale județului. Parcurile ar putea fi populate de investitori noi, firme locale, dar și puncte de lucru ale companiilor mari din Oradea. Cele din urmă se confruntă cu problema forței de muncă, pe care o recrutează de la distanțe de până la 70 de kilometri depărtare de Munuciupiul Oradea. Valoarea estimată a acestor investiții este de aproape 12 milioane de euro – mai multe detalii, click aici.

Au fost aprobați indicatorii tehnico-economici și pentru platformele de deșeuri din Aleșd și Beiuș!

În orașul Aleșd, platforma va fi construită pe strada George Emil Palade, pe o suprafață de 2.080 de metri pătrați. Costul total, potrivit indicatorilor tehnico-economici, se ridică la 1.536.199,04 lei (inclusiv TVA). Punctul de colectare din Beiuș va avea o suprafață de 5.130 mp și va fi amenajat pe strada Burgundia Mică, investiția fiind de 1.760.031,49 lei (inclusiv TVA) – mai multe detalii, click aici.

A fost semnat contractul de asociere pentru adăposturile de câini din Beiuș și Aleșd

A fost semnat contractul de asociere între Consiliul Județean Bihor, Municipiul Salonta, Municipiul Marghita, Municipiul Beiuș, Orașul Aleșd și Societatea Administrația Domeniului Public SA (ADP) în vederea realizării în comun a patru adăposturi publice pentru câinii fără stăpân și a prestării în bune condiții a serviciului public specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân în Unitățile Administrativ-Teritoriale (U.A.T.-uri) din Județul Bihor – mai multe detalii, click aici!

Centurile Beiuș și Aleșd, priorități pentru Consiliul Județean Bihor

Centura Aleșd – Lungimea șoselei de centură va fi de 5,9 kilometri și va asigura o nouă rută rapidă de transport, scurtându-se semnificativ timpul de parcurs pe DN1, în dreptul localității Aleșd. Vor fi, totodată, îmbunătățite condițiile de confort și siguranță, iar poluarea generată de traficul intens de pe DN1 (E60) și DN1H va scădea semnificativ. Va fi diminuat și disconfortul locuitorilor de pe traseu. Centura intersectează și drumul județean DJ 764 Beiuș  – Aleșd și îl descarcă de traficul greu cu mărfuri provenind de la două fabrici din zonă – mai multe detalii, click aici!

Centura Beiuș – Lungimea traseului este de 7,33 de kilometri. Șoseaua va avea două benzi de circulație, câte una pe sens, iar profilul transversal cuprinde următoarele caracterisitici: lățimea părții carosabile – 7 metri + supralărgiri, lățimea benzii de încadrare – 2 x 0,75 metri, lățimea acostamentului – 2 x1,70 metri – mai multe detalii, click aici!

Un nou regulament de construire în zona montană a Bihorului, cu restricţii și reguli clare

În ultimii ani, s-a construit haotic în zonele montane din Bihor, dezordonat, fără o direcţie clară, fără planuri de urbanism şi regulamente, cu densităţi de tip urban în zona montană şi fără a respecta forme apropiate de casele tradiţionale.

Pentru a limita acest fenomen, Consiliul Judeţean Bihor propune un regulament de construire, astfel încât noile construcţii să ducă la dezvoltarea turismului, fără distrugerea naturii şi a frumuseţii locale.

Conceptul general va prelua elemente din construcţiile tradiţionale din România, precum şi din arhitectura montană europeană, cu accent pe pante de acoperiş în două ape, elemente din lemn masiv la faţade şi interioare, zidării şi placări din piatră la nivelurile de intrare. În principiu, se vor folosi materiale naturale, locale. Construcţiile nu trebuie să domine peisajul, iar culorile folosite trebuie să fie în tonuri naturale şi derivate din cele ale peisajului local – mai multe detalaii, click aici!

A început asfaltarea DJ 764 în Aștileu! Din 2022 se va circula pe asfalt, pe această scurtătură între Aleșd și Beiuș!

La finalul acestei etape vom avea 12 km de drum modernizat, între girația de la ieșirea din Aștileu spre Butan, urcând spre Călățea, până la podul Pancului. Din august vor continua lucrările pe teritoriul satului Zece Hotare.

Lucrările de asfaltare a acestui drum județean au început anul trecut, pe baza unui contract câștigat de Consiliul Județean Bihor, în mandatul trecut, prin programul guvernamental de dezvoltare locală – mai multe detalii, click aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *