Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: AUR -succes si responsabilitate

articol publicat în octombrie 30, 2021

AUR a crescut semnificativ in ultimul an, ajungand in majoritatea sondajelor undeva in preajma pragului psihologic de 20 de procente. E un pas important, intrarea in maturitate politica, fixarea si fidelizarea unui nucleu dur si stabil al electoratului, punctul de plecare al constituirii unei retele solide teritoriale, mai ales in perspectiva anului 2024, care va aduce tot felul de examene grele si hotaratoare.

In acest punct, inainte de orice, AUR trebuie sa infirme etichetele puse de adversari si umbrele lasate de propriul comportament, excesiv de temperamental uneori. In plus de asta, e momentul sa isi definitiveze cu adevarat niste criterii de admitere in partid.

Acestea, departe de puritanismul uneori absurd al USR, trebuie sa confirme un nivel moral si de bun simt, care sa previna escapadele si scandalurile aferente, sa permita pastrarea unei imagini de partid curat si bine intentionat.
Cazierul si reputatia in comunitate sunt indispensabile. Tot necesar consider un examen de scriere dupa dictare -macar cu vocabularul clasei a cincea, pentru orice functie intr-o structura de conducere locala. O limba straina stapanita cat de cat, un minim de cinci ani de experienta profesionala intr-un domeniu ce necesita studiile superioare absolvite sau macar conex cu acestea, cunostinte de baza in utilizarea computerului si un minim istoric de implicare in proiecte sociale ale comunitatii pot fi criterile adecvate unei functii la nivel judetean.

O sa spuneti ca e utopie si contraproductiv ce spun, dar simt nevoia sa va contrazic: ce v-am enumerat este exact ceea ce lipseste structurilor partidelor deja consacrate, ceea ce faciliteaza o comunicare corecta, eficienta si minim inteligenta catre electorat. In lipsa acestora, rezultatul e cel care se vede de mai bine de 20 de ani -organizatii ale unor partide in intregime compromise de catre lideri infractori, inepti pana la umor involuntar, incapabili de minima actiune inteligenta, catastrofe profesionale si manageriale. Banuiesc ca AUR nu isi doreste un asemenea istoric si deficit de imagine la inceput de drum.

Tot de imaginea si perceptia partidului tine si comportamentul liderilor nationali. Pana acum, prestatia AUR in parlament este copie la indigo a comportamentului USR in primul mandat parlamentar. Atitudinea de haita agresiva si surescitata, de Sturmabteilung nu ajuta pe nimeni, dimpotriva dauneaza, in primul rand, partidului si grupului care o adopta. Argumentele, chiar daca logice si benefice, dobandesc autoritate prin maniera de prezentare calma, asumata, proactiva.

Domnul Simion -o persoana energica si dedicata, de altfel, ar face mai bine sa isi consume energia pe altceva decat live-uri gen Malin Bot si Marian Ceausescu. Nu consider utila analogia asumata cu personaje subtiri si grotesti iar segmentul care apreciaza asa ceva poate fi agatat imagistic-electoral si prin alte mijloace, mai decente. Un presedinte de partid are o anumita tinuta, nu mai poate fi nici activist fanatic -indiferent de justetea cauzei, si cu atat mai putin paparazzo politic.

Domnul Tarziu are discursul mai adecvat pentru inaltimea unei functii de conducere politica atunci cand nu se enerveaza si isi pierde controlul in favoarea agresivitatii, sau cand nu isi doreste dinadins sa fie autor al unor afirmatii de break-news, care nu sunt intotdeauna in favoarea dumnealui.

Domnul Lavric ar face mai bine sa nu confunde respectul real pentru sfintii inchisorilor comuniste cu oportunitatea proferarii unor amenintari mai mult sau mai putin voalate. Mircea Vulcanescu, unul dintre eroii sai si ai tarii acesteia, cu premonitia extraordinara a martirului insufletit de duh autentic, a lasat un testament scurt si concis, poate tocmai in prefigurarea unor situatii actuale -„sa nu ne razbunati” -o tema la care si distinsul domn contempran ar trebui sa reflecteze mai mult.

Am lasat niste ganduri cu speranta ca se vor implini si ca AUR va deveni un partid matur, responsabil si frecventabil, spre care varfurile autentice ale societatii vor simti adecvare si chemare. Este absolut necesar ca un partid nationalist si conservator sa existe si sa echilibreze o balanta politica actuala mult prea inclinata spre leftismul extrem si corect politic iar AUR si cei care il conduc au o imensa responsabilitate.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *