Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

INTERVIU despre un BUTENI 3.0, cu un primar vizionar, Mircea Braiți

Din străbuni se spune că omul sfințește locul. Cam așa și cu Mircea Braiți, în Buteni, un primar care a reușit să dinamizeze ritmul administrației locale din frumoasa comună arădeană, de la poalele Munților Apuseni.

Investiția în educație, infrastructură și turism sunt prioritățile tânărului Mircea Braiți, de altfel piloni sănătoși pentru dezvoltarea oricărei comunități din România.

Vă invităm să-l cunoașteți pe omul și primarul Mircea Braiți.

Apuseni Info: Cine este omul din spatele primarului și politicianului Mircea Braiți? Cum v-ați descrie unor arădeni care încă nu vă cunosc?

Mircea Braiți: As spune mai degraba, omul din spatele primarului… pentru ca politician nu ma consider. Inginer automatist fiind, spun ca am facut doar administratie din 2016, de cand sunt primar, politica am lasat-o deoparte, iar atunci cand am facut politica, am facut politica comunei. Dar si daca as fi facut politica, m-as fi ghidat dupa cea ce insemna politica, iar in dex scrie „arta de a guverna afacerile unui stat”…sau mai bine zis si pe intelesul tuturor, in cazul meu, politica inseamna a te implica activ, a manageria comuna in cel mai eficient mod posibil. Asta incerc sa fac, iar cei din jurul meu mi-au confirmat asta in procent de 71,5% la ultimele alegeri de primar din 2020. Sper sa reusesc sa fac o administratie corecta si in viitorul apropiat. Sa fie clar si limpede pentru toata lumea, fie ca esti administrator, fie ca esti om politic, ceea ce conteaza nu sunt doar ideile si strategiile, ci rezultatele muncii tale! Rezultatele vorbesc despre valoarea ta, in oricare din cazurile de mai sus.

Apuseni Info: În mod cert ați dinamizat ritmul administrației locale din Buteni încercând să modernizați localitatea să o aduceți în era digitală. Ce vă împinge, ce vă motivează în fiecare zi, să scrieți proiecte și să căutați finanțare pentru proiectele comunei Buteni?

Mircea Braiți: Cel mai mult ma motiveaza nevoia de a asigura viitorul acestei comune, tinerii de aici, dorinta de a avea o educatie consistenta pentru toti copiii, iar faptul ca am umblat in toata Europa ma motiveaza si mai mult si imi tot spun…de ce altii pot si noi nu?!…Si apoi tot eu raspund la intrebare, si mai mult de atat, aplic acest motto zilnic, zicand „cum altii pot, si eu pot sau si noi putem”. La fel cum a spus-o un primar foarte inteligent si capabil din zona de vest: Cand mai cumperi cu 1 leu..10 lei?! Asta ar trebui sa ne intrebam toti, primari, institutii, firme, persoane fizice?!Uniunea Europeana, ne pune pe masa o gramada de bani, doar trebuie sa facem eforturi considerabile sa-i accesam si sa venim cu partea noastra. Ideea e ca nu pentru multa vreme vom mai beneficia de asa multi bani pentru dezvolare, dar trebuie sa ne gandim daca nu va fi prea tarziu, cand vom realiza aceste lucruri.

Apuseni Info: Ați depus proiecte care să fie finanțate prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”?

Mircea Braiți: Am depus in urma cu doua saptamani, un singur proiect de asfaltare a tuturor strazilor pentru toate satele comunei Buteni, Cuied, Paulian, Berindia, in lungime totala de aproximativ 11,60 km -valoare totala 2,2 mil. Euro. Dar va mai pot spune ca am mai depus saptamana trecuta un proiect pentru drumuri agricole pe fonduri europene – AFIR, in lungime totala de 11,80 km – valoare totala 1,2 mil. Euro, iar la inceputul lunii noiembrie vom depune inca un proiect pe ultimul corp scoala ramasa nereabilitata, Scoala Gimnaziala Gabriel Brola – Clasele 0-IV, proiect depus pe AFM (Administratia fondului de mediu) in valoare totala de aproximativ 800.000 Euro – proiect de reabilitare totala (panouri fotovoltaice, incalzire in pardosea prin pompe caldura, izolatie termica, tamplarie noua, instalatie electrica noua). Pentru ultimele 2 proiecte, va confirm ca avem sanse foarte mari sa le castigam pentru ca avem 100 puncte.

Apuseni Info: Ce măsuri considerați că trebuie luate de administrația locală pentru a crea premisele rămânerii tinerilor în Buteni, exodul spre Arad, Timișoara și occident fiind evident?

Mircea Braiți: La aceasta intrebare ar fi mai mult de vorbit, dar cred ca o implicare activa a administratiei intr-o strategie pe termen mediu si lung pentru a asigura educatia necesara, infrastructura, o strategie buna in a aduce firme pentru a crea locuri de munca, chiar si o strategie buna pe turism si agricultura, ar crea premizele unei comune prietenoase si atractive din toate punctele de vedere, iar tinerii nu ar mai pleca la oras.

Apuseni.Info: Situația generată de pandemia de coronavirus a produs efecte neplăcute și în județul Arad. În ce fel credeți că a fost afectată  comuna Buteni și cum apreciați reacția autorităților centrale și ajutorul dat comunităților locale? Cum a decurs campanie de vaccinare în Buteni?

Mircea Braiți: Eu cred ca adminstratia centrala si-a facut treaba cum a putut mai bine, asigurand intr-un timp record raspunsul la aceasta boala: VACCINUL, mai mult de atat, il primim si gratis. Eu cred ca cei care nu au reactionat bine la tot haosul acesta creat de virusul Covid-19, am fost chiar noi poporul roman, care continuam sa ne informam fals, si sa nu credem in ceea ce ne spun autoritatile: „sa ne vaccinam”. Totusi as zice ca s-a gresit foarte tare, la modul de a comunica cu fiecare comunitate in parte pentru a convinge oamenii sa se vaccineze. Comuna Buteni, a fost afectata la fel ca si orice alta comunitate din Romania, unde nestiinta si dezinformarea a avut un efect as zice, in multe cazuri fatal; cu aceasta ocazie as transmite tuturor un mesaj clar si precis, de la un cetatean vaccinat: „Nu mai asteptati nici un minut, si mergeti sa va vaccinati

Apuseni Info: Sunteți un susținător al dezvoltării tursimului în Buteni și zonă în general. Cum poate renaște Buteniul prin turism dar și celelalte comune din zonă? Ne puteți da câteva exemple?

Mircea Braiți: Buteniul si celelalte comune din zona, pot renaste cu o strategie buna pe turism in urmatorii ani. Noi lucram deja la o strategie pe turism pentru urmatorii 12 ani, si nu vreau sa ma laud, dar cred ca suntem printre putinele comune din Arad, care s-a gandit la acest lucru. O facem cu oameni profesionisti, si cred ca orice comunitate ar putea creste pe aceasta nisa cu lucruri marunte si necostisitoare, cum ar fi: trasee pentru biciclisti, parcuri de aventura, targuri agricole anuale cu implicarea tuturor producatorilor locali si agricultorilor locali, agro-turism sau turism gastronomic, programe de finantare locale a acestor activitati, s.a.m.d

Apuseni.Info: Care sunt planurile, ideile și proiectele dumneavoastră de viitor pentru Buteni?

Mircea Braiți: Planurile mele de viitor, ar fi pentru o comuna curata, prietenoasa cu mediu, eficienta din punct de vedere energetic, cu o infrastructura de invidiat. Cred ca deja ati inteles despre ce proiecte urmeaza: proiecte pe mediu – doresc sa fac o aductiune din Valea Chisindiei si sa o ducem prin sat, apa din aceasta vale, fiind tot timpul foarte rece si curata; proiecte pe energie verde: mini parc fotovoltaic, pentru productia de energie proprie; proiecte de amenajare pesisagistica pe zonele centrale la drumurile nationale si judetene, plus alte investitii in parcuri cu locuri de joaca.

Apuseni.Info: Ce reprezintă pentru dumneavoatră investiția în școală, educație în generală, dar în sport, pe principiul „mens sana in corpore sano”?

Mircea Braiț: Totul pleaca de la educatie. Educatia pentru mine e cel mai important lucru. Ar trebui sa fie pilonul principal de dezvolarea in statul roman si in orice comunitate, cat de mica ar fi ea. Mi-am alocat tot timpul resurse financiare si umane pentru educatie, de cand sunt primar. Cu o echipa aproape perfecta am reusit sa fim singura scoala de comuna din Arad, acreditata ERASMUS (2021-2027), mai mult de atat, mai avem inca 2 proiecte Erasmus castigate si inca vreo 3-4 proiecte castigate pe diferite programe sau prin diferite fundatii. Chiar saptamana trecuta am castigat un nou proiect printr-o fundatie, care asigura 40 de burse scolare gratuite, valoare totala de 100.000 Ron. Pe aceasta cale felicit si pe dna director de scoala Sorina Vanci si echipa dansei. Pe zona sportiva, recomand la cat mai mult sport si la cat mai multa miscare, si va mai pot confirma ca as avea o surpriza placuta de anuntat in aceasta zona, fiind si un sport mai aparte care se face doar la Arad, doresc sa va dezvalui acest secret in urmatorul interviu cu dv. As incheia raspunsul la aceasta intrebare cu un citat Nelson Mandela: ”Educatia este cea mai importanta arma pe care o poti folosi pentru a schimba lumea”.

Apuseni Info: Înainte de a fi un om politic, sunteți în primul rând un om atent la tot ce este frumos și tradițional în Buteni. Dacă ați fi gazda unor invitați, cum ați prezenta Buteniul, tradițional și cultural? Ce produse tradiționale le-ați recomanda?

Mircea Braiți: As prezenta Buteniul prin zonele si locurile frumoase pe care le are: muzeul satului, parcul de sculptura Buculei, priza de captare Canalul Morilor, Biserica Catolica din Buteni, lacul din Cuied, plantatiile de pomi fructiferi din Cuied, dealurile si privelistile frumoase din Paulian si Berindia. Dupa o calatorie lunga inspre destinatiile de mai sus, le-as oferi o masa traditionala cu produse locale: mezeluri de casa, branza de la ciobanii din Buteni si Cuied, placinte intinse cu majun de prune si miere bio de la un producator local.

Apuseni Info: Aveți modele în politică, lideri actuali sau istorici? Din România sau altă țară?

Mircea Braiți: Nu as spune ca am modele in politica, dar pot spune ca am totusi pe cineva care-mi este alaturi mai tot timpul cand am o problema, fiind o persoana foarte echilibrata si inteleapta, acesta fiind presedintele CJ. Arad – dl. Iustin Cionca. De asemenea, imi plac foarte mult ca si mod de face administratie dl. Emil Boc si Ilie Bolojan. Daca ar fi totusi sa imi aleg un lider, as alege un lider istoric, pe Nelson Mandela, fostul presedinte al Africii de Sud.

Apuseni Info: Dacă ar fi să enumerați trei principii în care credeți cu tărie, care ar fi acelea și de ce?

Mircea Braiți: As alege punctualitatea, corectitudinea si demnitatea. Cred in ele, pentru ca mi-au si mi-am dovedit ca daca sunt respectate, poti sa-ti cresti calitatea umana la un nivel in care lucrurile vor in merge doar in directia castigatoare pentru toate partile implicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian