Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Gheorghe Falca – echilibru si moderatie intre prea multe patimi actuale

articol publicat în noiembrie 2, 2021

Antecedentele mele cu domnul Gheorghe Falca sunt cunoscute de multi dintre cei implicati in politica judetului Hunedoara in ultimii zece ani. Sunt unul dintre multii alti bradeni care au gasit sfat, incurajare prietenie sincera din partea unui alt bradean, unul dintre cei extrem de putini plecati in politica mare. Faptul ca nu am continuat si nu am reusit intr-o cariera politica de succes mi se datoreaza exclusiv mie si, privind retrospectiv la sfaturile primite dinspre Arad la vremea aceea, nu pot incerca decat regretul unei inexplicabile lipse de ascultare si intelegere. Am realizat mult prea tarziu valoarea de mentor a unui om iar consecintele le-am indurat precum mi-am luat propriile decizii, nu de multe ori refuzand realitati evidente.

Ii multumesc pentru ce a fost, pentru ce a facut in directia sprijinirii unui tanar neexperimentat, care, prea patruns de fierbinteala si orgolii, nu a stiut sa ia ce a fost bun si util la timpul potrivit. Ii pastrez un respect permanent, o reverenta sincera si nedisimulata si ii recunosc contributia in formarea si modul meu de a intelege politica.

Lectia principala, pe care Gheorghe Falca o poate oricand preda, este aceea a echilibrului, indiferent de situatie si de postura. Politica e un domeniu in permanenta prefacere si evolutie rapida iar oamenii implicati pot fi usor luati de evenimente, se pot usor autoamagi si, mai rau, pot deveni altcineva decat ei insisi, cei care erau la inceput.

Vicepresedintele Consiliului Judetean, primarul, europarlamentarul, vicepresedintele PNL Gheorghe Falca este unul dintre oamenii care au inteles acest lucru si au reusit sa isi dezvolte maniera de a pastra propriul echilibru, de a-si prezerva sinele autentic indiferent de vitregiile conjuncturilor politice.

Probabil acest lucru a presupus prudenta si renuntare nu odata, consecventa si rigoare, dar rezultatele s-au concretizat intr-o cariera politica de exceptie, pe coordonate care materializeaza un brand politic distinct.

Gheorghe Falca si-a onorat educatia de baza, bunul simt primit de acasa, devenind un aparator al valorilor traditionale, un crestin rational intr-un mediu politic tot mai dezechilibrat, imbinand si imbracand componenta sa axiologica in dinamismul ideilor liberalismului clasic. Nu putea iesi din asa ceva decat o viziune autentica de dreapta, acel liberalism consacrat istoric si solid, de care PNL si Romania au acuta nevoie in prezentul ratacit, relativizat si deviant ideologic.

Intr-o lume din ce in ce mai detasata de idei, de viziune clara si asumata, in istoria actuala de pe azi pe maine, Gheorghe Falca a fost printre infim de putinii politicieni care au facut apel la o reintoarcere si asumare a unor baze ideologice, identificand punctual si concis valorile indispensabile societatii -familie, credinta, educatie, initiativa si libertate economica.

O alta lectie pe care bradeanul Gheorghe Falca a predat-o si inca o preda prin exemplu personal este cea a decentei si moderatiei, cu atat mai mult in contextul in care, Partidul National Liberal, din care face parte, a avut de suferit in ultimul an de zile tocmai datorita indecentei si lipsei de masura in lupta politica interna. Pe parcursul unor luni paroxistice, Gheorghe Falca a ramas calm si retinut in declaratii, alegand mesaje de unitate in detrimentul exprimarilor belicoase, de care alti colegi ai dumnealui au facut risipa, intelegand ca raul exprimat public se intoarce intotdeauna sub forma ruperii oricaror punti de intelegere si colaborare.

Din pacate, PNL -partid cu vocatie istorica si nationala, se afla intr-un moment de deruta, atat ideologica dar, mai ales, in ceea ce priveste actiunea politica concreta. In astfel de situatii e nevoie tocmai de echilibru, moderatie si decenta. Gheorghe Falca le poate da, poate constitui mintea limpede, care sa dea o directie. Ultimele declaratii sunt edificatoare despre intelegerea si asumarea unui moment politic: „Nu mergem cu un nume, incercam sa mergem cu o majoritate la Cotroceni, dupa negocierile cu USR si PSD. Deja doi premieri desemnati nu au reusit sa formeze o majoritate, astfel ca vom face o majoritate cu PSD sau USR si i-o vom prezenta Presedintelui si acolo (la Cotroceni) se va stabili persoana care va conduce acest guvern”. Mutarea punctului de greutate de pe persoane -cu problemele, plusurile, minusurile si orgoliile aferente, spre negocierea reala, institutionala, a echipei si viziunilor viitoarei coalitii de guvernare este necesara intr-un context prea mult dominat de patima.

Intr-o lume prea luata de valul prezentului, Gheorghe Falca este si ramane un reper, spre care ceilalti actori din politica, indiferent de partidul din care fac parte, trebuie, sa se indrepte si sa il asculte.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *