Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Neinvitat la guvernare, AUR o face posibila si probabila

articol publicat în noiembrie 2, 2021

AUR a avut curaj si a sarit direct la beregata presedintelui Johannis. Rezultatul devine din ce in ce mai spectaculos pe masura ce evenimentele zilelor acestea se succed cu rapiditate iar optiunea suspendarii se arata tot mai serioasa. In aceste conditii, domnul presedinte s-a transformat radical. Din haituitor a devenit haituit si incoltit.

In lumina ultimelor sondaje, suspendarea devine sentinta definitiva la moarte politica, demiterea nemaifiind decat o formalitate. Domnul Johannis nu are nici in cele mai frumoase vise forta si taria de caracter a unui animal politic pur sange, numai bun de a fi aruncat in arena si a iesi invingator, precum presedintele Basescu.

Parlamentul Romaniei, cu Camerele sale reunite, inseamna 466 de voturi, din care 234 sunt necesare, dupa regula stabilita in articolul 95 din Constitutie, pentru a fi suspendat presedintele. In momentul de fata, AUR, PSD si grupul Orban au 215 si mai au nevoie de 19 voturi pentru ca initiativa baietilor lui Simion si Tarziu sa izbandeasca. Este foarte probabil ca cele 19 voturi, sau mult mai multe, sa vina tot dinspre PNL, unde evenimentele, demisiile si scandalurile sunt intr-o dinamica fara precedent in istoria partidului. Mai pot veni de la alti neafiliati sau de la minoritati. Cert e ca o coalitie pentru suspendare este matematic foarte posibila, cu PSD pe post de arbitru si vioara intai. Cu alte cuvinte, domnul Johannis si mandatul sau sta la mana domnilor Ciolacu si Dancu.

Anuntul AUR privind demararea procedurii de suspendare a fost urmat in cateva ore de depunerea mandatului de catre prim-ministrul desemnat -domnul Nicolae Ciuca, o depunere cu foarte mult talc in contextul suspendarii, PNL renuntand oficial la marota guvernului minoritar in favoarea guvernului de coalitie, cu USR sau PSD.

In aceasta dimineata, stirile din presa, date pe surse din PNL, vorbesc despre o activitate neobisnuita pentru un presedinte de tara: domnul Johannis, proaspat iesit de la dusul rece al initiativei AUR a pus mana pe telefon si a sunat mai multi lideri judeteni PNL, incercand sa ii convinga sa aleaga PSD, in detrimentul USR pentru formarea unei coalitii de guvernare.

Mobilul actiunii este evident -coalitia cu USR, in contextul plecarilor din PNL, nu mai garanteaza nici stabilitatea politica a unui viitor guvern da, mai ales, nu mai poate securiza votul din Parlament impotriva unei suspendari a domniei sale. PSD, din ciuma indezirabila, devine Alba ca zapada, zana, angel gratios, prin alchimia unui presedinte care isi simte amenintat decisiv viitorul politic.

Si domnii Ciolacu si Dancu sunt intr-o complicata dilema. Pe de o parte, intrarea la guvernare asigura acces direct si, probabil, partea leului la resursele din PNRR. Pozitia mai mult decat subreda a PNL va determina in viitoarea negociere pentru coalitie ca majoritatea ministerelor si, in principal, cele cu multi bani, sa mearga la PSD.

Pe de alta parte, participarea la guvernare va vulnerabiliza electoral PSD, determinand o noua crestere a AUR in timpul ramas pana la alegerile din 2024, poate si o conturare spre intrarea in viitorul parlament a formatiunii politice a domnului Dragnea. PSD nu vrea sa isi imprastie electoratul pe la altii, dar nici nu poate rata administrarea grosului banilor, care va veni in urmatorii doi ani.

Cert este -si domnul presedinte intelege prea bine asta, ca PSD nu poate fi suparat si deranjat, orice mic afront sau greseala a PNL sau a presedintelui in relatie cu acesta ducand la consecinte imprevizibile.

Nu stim ce ne vor aduce urmatoarele ore si zile. Avem, in schimb, cateva certitudini, care constituie premise pentru orice evolutie a evenimentelor:

PNL este un partid in maxima dificultate in urma actiunii prezidentiale de impunere a domnului Cîțu la conducere. Orice coalitie urmeaza sa faca, ministerele esentiale si banoase sunt pierdute pentru sfera intereselor PNL, fapt de natura sa agraveze si mai mult disensiunile interne. Cu USR va trebui sa imparta frateste totul, daca vor coalitie. Cu PSD trebuie sa inghita in sec si sa se multumeasca doar cu faramituri, chiar si in ipoteza in care primul ministru va fi un penelist.

Coalitia cu USR, insa, il va expune pe presedinte, facand PSD sa intre in jocul pentru suspendare. Acum se va vedea cat mai conteaza domnul Johannis pentru PNL, mai ales ca exista informatii pe piata, cum ca nici relatia cu domnul Cîțu nu mai este cea de acum o luna.

Cert este ca, indiferent de deznodamant, initiativa AUR -chiar daca nu va duce acest partid la guvernare, a reusit sa deblocheze ceva ce domnul presedinte nu putea si, poate, nici nu voia: principalii actori cu vocatie la guvernare vor coalitie. Cum va fi ea, ramane de vazut.

Cert este ca domnul presedinte nu mai este si nu va mai reprezenta ceea ce era acum doua luni -principal si unic pol de putere. Dimpotriva, devine pe zi ce trece prizonierul propriilor greseli, care i se intorc si il izbesc in fata cu mai multa putere si mai devreme decat as fi crezut.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *