Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Imagini spectaculoase, de toamna, din Apuseni, cu lacul Vida

articol publicat în noiembrie 6, 2021

Apele Române Crișuri prezintă mai multe fotografii spectaculoase, de toamna, din Apuseni, cu lacul Vida.

„Lacul cu vârtej, cum mai este el numit de riverani, este una dintre cele mai căutate destinații turistice din bazinul hidrografic Crișuri.

Aflat la o distanță de 40 de km de Oradea, pe Valea Holod, în localitatea bihoreană Luncasprie, lacul Vida oferă turiștilor un adevărat spectacol cromatic. Luciul apei își schimbă culoarea în funcție de anotimp întrucât culorile pădurii din jur se reflectă în apele line, schimbându-l de fiecare dată, aidoma lacurilor exotice.

O curiozitate turistică a acestui lac o reprezintă pâlnia de deversare. Aceasta asigură scurgerea dirijată a apei cu scopul de a normaliza debitul când sunt precipitații abundente în zonă.

Pe locul actual al barajului, înainte de 1967, se afla cea mai veche moară din satul Luncasprie, numită moara lui Lioliu.

Pe acest loc se aflau doar două case, a morarului și a fiului acestuia. Tehnic vorbind, lacul artificial a fost creat print-un baraj de anrocamente, adică bolovani și pietre, cu înălțime de 10 m și o lungime la coronament de 70 m. Acumularea are un volum de 0,4 milioane metri cubi de apă și o suprafață de 6 hectare” arată cei de la Apele Române Crișuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *