Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

g4media.ro: Prețul lemnului de foc s-a dublat față de anul trecut

articol publicat în noiembrie 7, 2021

Jurnaliștii de la g4media.ro au anunțat ieri că „prețul lemnului de foc s-a dublat față de anul trecut din cauza creșterii tarifelor la energie și gaze, dar și a blocajelor din administrația silvică”, conform unor declarații date de Constantin Tobescu, președinte al Asociației Industriei Lemnului – Prolemn.

„La munte anul trecut era undeva 250, maximum 300 de lei pe metru cub, acum este în jur de 500 de lei pe metru cub. La câmpie era 400 de lei pe metru cub, acum este 6-700 de lei pe metru cub. La distribuitorii mari din orașe sare și de 800, 900 de lei pe metru cub pentru lemnul de foc paletizat.

Pur și simplu, din cauza unei reglementări defectuoase și inaplicabile, s-au scos din piață câteva milioane de metri cubi. Concret, un proprietar care are un hectar de pădure și ar avea dreptul să recolteze 5 metri cubi de lemn de pe proprietatea lui, dreptul lui, uzufructul pădurii, trebuie să se ducă la Ocol, Ocolul să se ducă să-i marcheze, după aia trebuie să se ducă încă o dată Ocolul să-i dea autorizație și să-i predea parchetul, încă o dată ca să-i reprimească parchetul și încă o dată ca să-i taie un aviz. Cineva de la Ocol trebuie să se ducă de patru ori în pădure pentru a-i da omului un document cu care să-și transporte lemnul acasă. Ministerul a reglementat în acest fel, iar această procedură e atât de birocratică și atât de costisitoare de timp și de forță de muncă, încât fizic, nu se poate face”, a declarat Constantin Tobescu, președinte al Asociației Industriei Lemnului – Prolemn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *