Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Ienci: Majoritatea PNL-PSD este absolut necesară! Curteanu: Coaliția PNL-PSD este o variantă funcțională!

articol publicat în noiembrie 8, 2021

Prezenți în emisiunea Clujul Politic Live! moderată de jurnalistul Tiberiu Fărcaș, editorialistul și totodată omul de afaceri Voicu Ienci, alături de analistul politic Mihai Curteanu, au explicat de ce alianța PNL-PSD în Parlament, este utilă în acest context pentru România și au apreciat că o astfel de variantă guvernamentală este extrem de probabilă.

Voicu Ienci: Majoritatea PNL-PSD este absolut necesară pentru a face guvernul funcțional și pentru asigura o bună colaborare între parlament și guvern

„Trebuie să ne gândim că în momentul de față există o foarte mare polarizare, polarizare care zic eu că a început încă de pe vremea președintelui Băsescu. Situația este oarecum imposibilă iar electoratul este sătul, spun eu, de incertitudini.

E un context în care așteptăm, în care avem o gravă criză sanitară, în care mor sute de oameni zilnic. Tot în acest context așteptăm niște bani care trebuie absorbiți, trebuie făcute proiecte, derulate proiecte ori derularea proiectelor și absorbția banilor din PNRR va presupune foarte multe ajustări legislative ori în condițiile actualei conformații a Parlamentului, ar fi bună o majoritate PNL PSD și eu aș spune obligatoriu și UDMR. Cred că ar fi o greșeală politică ca PNL-ul și PSD-ul să plece singure la acest drum.

Această majoritate este absolut necesară pentru a face guvernul funcțional și pentru asigura o bună colaborare între parlament și guvern, care este foarte necesară pentru derularea banilor din PNRR.

Și atunci mă uit pe cifre, din 466 de membri ai parlamentului, o coaliție PNL-PSD-UMDR și mă gândesc că într-o atare situație ar veni și minoritățile ar beneficia de 319 voturi, adică este o super majoritate, pe când în cealaltă variantă am avea undeva la 242 de voturi, ceea ce este foarte la limită, mai ales că un guvern cade cu 234 de voturi sau este votat cu 234 de voturi.

Mai este un aspect, în momentul de față PNL suferă o hemoragie, datorită plecărilor din PNL a explicat Voicu Ienci, de ce alianța PNL-PSD ar fi potrivită în acest moment pentru România, la Clujul Politic Live!

Mihai Curteanu: Varianța coaliției PNL-PSD este o variantă funcțională, sunt două partide mari, au experiența guvernării ambele, au experiența negocierilor politice.

Analistul politic Mihai Curteanu, consideră la rându-i că alianța PNL-PSD este cea mai potrivită în acest moment pentru România: „Doar într-un climat normal, memoria colectivă, la un moment dat, taxează politicienii, deși memoria colectivă din nefericire am observat că este o memorie pe termen scurt, nu are un termen lung. Am observat politicieni care la un anumit moment dat au fost taxați politic, apoi au reușit să se reinventeze și să reapară în fața electoratului, fiind supuși la vot și aleși

Astăzi nu discutăm despre un climat social normal pentru că avem problemele și pandemia care este astăzi în plin val IV peste România.

Cred că populația astăzi își dorește nimic mai mult decât stabilitate politică. Varianta PNL-PSD este o variantă, astăzi, pe care cred cu tărie că o va accepta toată lumea. Cred că va fi o variantă funcțională, sunt două partide mari, au experiența guvernării ambele, au experiența negocierilor politice ambele partide, prin urmare împreună ar reuși oarecum să creeze o anumită stabilitate politică prin numărul de voturi pe care îl vor avea astăzi în Parlament dacă creează această alianță politică. Se pot concentra efectiv pe problemele țării care sunt imperios necesare astăzi, de a fi rezolvate, pe problema absorbției fondurilor europene, pe propunerea de proiecte, pe implementarea acelor proiecte, pe timingul implementării acelor proiecte, așa fel încât să poată prin banii care vor veni astăzi către România să combată efectele negative care ale pandemiei care se vor revărsa în economia României.

Din fericire, din nefericire, nici nu știu cum se numesc, cu o alianță cu USR, astăzi, ar crea iarăși o vulnerabilitate din punct de vedere politic pentru că s-ar obține o majoritate extrem de fragilă în Parlament, ar începe discuțiile extrem de serioase a marelui partid politic PSD, care are totuși un număr considerabil de parlamentari și care va încerca să creeze toate alianțele posibile pentru a forța cumva iarăși o moțiune de cenzură, pentru a da jos în premier, un guvern și așa mai departe creând iarăși instabilitate politică. Deci riscul unei viitoare instabilității politice este extrem de mare în momentul în care va exista o nouă alianța PNL-USR

Și o văd extrem de viabilă alianța între cele mari partide, PNL-PSD, o văd o alianță care poate fi funcțională, o văd două alianță care poate fi pe termen lung. Am observat în mediul public lansat inclusiv ideea schimbării premierului o dată la doi ani ca și punct de pornire în cadrul posibilei alianțe între cele două partide. Sincer nu am înțeles puțin logica, încă mai contemplez să vedem care ar fi logica acestor mișcări, deși sună destul de interesant dar îmi dă totuși puțin un aer comunist, îmi aduc aminte de vremea comunistă, când era rotirea de cadre. Nu știu dacă neapărat este imperios necesar schimbarea acestui premieră o dată la 2 ani.

La fel de adevărat este faptul că într-adevăr se va obține o oarecare nemulțumire în urma acestei alianțe, în cadrul activului dur și a nucleului de partid. Aici vor exista anumite fricțiuni, anumite probleme de gândire sau de optică politică și probabil că vor fi atât primari, cât și o parte din activul nucleul dur al partidului va fi supărat. Este o normalitate, nu este nimic anormal. Indiferent cu de alianța aleasă, cineva tot se va supăra”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *