Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Dan Negru, de la o păstrăvărie din Apuseni: Avem Dunăre, Deltă, râuri, însă România importă 90% din consumul de pește!

Omul de televiziune Dan Negru, prezent în localitatea Bologa, județul Cluj, din Munții Apuseni, la Păstrăvăria Ecologică Bolloga, anunță că deși avem Dunăre, Deltă, râuri și ieșire la mare, totuși, România importă 90% din consumul de pește, ignorând crescătorii și pescarii locali.

„Sunt la Cluj, la pescăria prietenului meu Ovidiu… Îți trebuie curaj să ai azi o afacere made in România.

Ovidiu deține împreuna cu soția sa Păstrăvăria Ecologică Bolloga. E aproape de Cluj și de câțiva ani oamenii ăștia vând pește românesc în România. Cu două băcănii Bolloga în Cluj, cu păstrăv ecologic, crescut de Ovidiu cum știe el mai bine și cu multe altele.

Avem Dunăre, Deltă, râuri și ieșire la mare și totuși, România importă 90% din consumul de pește, ignorând crescătorii și pescarii locali. Anul trecut s-au importat 110 mii de tone de pește. Oameni ca Ovidiu sunt mulți, au investit în pescării, dar își fac cu greu loc pe piață.

În anii 60, România era a treia forță mondială ca producție de pește românesc, după Republica Federală Germană și URSS. Aveam și flotă de pescuit. Și nu e despre nostalgie, e despre șmecherie.

În România capitalismului sălbatic, peștele sălbatic e pe cale de dispariție. Pentru că la noi, peștii se prind cu undița și oamenii cu vorba” a scris Dan Negru pe o rețea de socializare.

Despre Păstrăvăria Ecologică Bolloga

„În păstrăvărie muncim cu gândul la viitor, la copii şi la natură. Am ales o crescătorie ecologică, calitatea şi nu cantitatea producţiei fiind esenţiale. Am parcurs etapele riguroase de conversie, iar azi asuntem certificaţi ecologic pentru toate produsele de firma Austria Bio Garantie GmbH.

O crescătorie ecologică are 20 kg peşte/mc. de apă, în loc de 60-70 kg/mc în păstrăvăriile intensive. Cumpărăm icre fertilizate şi realizăm aici eclozarea, urmărind peştele de la faza de icră. Apa e curată, de munte, nu utilizăm apa filtrată din recirculare. Hrana este certificată ecologic, fără antibiotice. Nu tratatăm peştii cu formol, peracet, verde de malachit, ci doar cu sare. Respectăm nu doar litera şi spiritul unei crescătorii ecologice, ci natura, bunul simţ, exercitând un impact minim asupra mediului” arată administratorii păstrăvăriei în descrierea afacerii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian