Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Filmările cu camerele de bord, probe legale pentru sancționarea șoferilor în trafic

Constatarea contravențiilor se va putea face și cu ajutorul înregistrărilor de pe camerele de bord montate pe mașini, potrivit unui proiect de lege depus recent la Senat. Potrivit inițiatorilor, falsificarea sau folosirea imaginilor falsificate devine infracțiune și se pedepsește cu închisoare de până la doi ani sau cu amendă. 

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată și pentru modificarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal a fost înregistrată la Senat în 10 noiembrie.

Un grup de parlamentari de la USR au inițiat acest proiect de lege:Astfel, profitând de avantajele tehnologiei, tot mai mulţi participanţi la trafic şi-au achiziţionat camere video de bord pentru a beneficia de un mijloc de probă obiectiv care să le susţină declaraţiile în cazul nefericit al producerii unui incident în trafic. însă, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, nu permite constatarea contravenţiilor decât „direct de către poliţistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către poliţiştii de fi’ontieră” precum şi „cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.”. Astfel, deşi este de notorietate că foarte multe încălcări ale regulilor de circulaţie sunt surprinse de camerele de bord ale participanţilor la trafic, dispoziţiile legale în vigoare împiedică poliţiştii rutieri să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni în baza acestor înregistrări.

Actele normative trebuie să răspundă necesităţii unui cadru legislativ modern şi să reprezinte un răspuns coerent şi articulaţia realităţile secolului XXI. De altfel, scopul legii, astfel cum este definit la alin. (2) al art. 1 din O.U.G. nr. 195/2002, este „asigurarea desfăşurării fluente şi în siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, precum şi ocrotirea vieţii, integrităţii corporale şi a sănătăţii persoanelor participante la trafic sau aßate în zona drumului public, protecţia drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor respective, a proprietăţii publice şi private, cât şi a mediului.”.

Considerăm aşadar, că se impune actualizarea şi modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, în sensul în care, constatarea contravenţiilor să se poată face şi cu ajutorul înregistrărilor produse de mijloacele video folosite de participanţii la trafic ori de autorităţile publice locale, chiar dacă aceste mijloace nu sunt certificate, cu condiţia ca proba video să fie însoţită de declaraţia pe propria răspundere a participantului la trafic care o furnizează, asupra faptelor petrecute, precum şi asupra autenticităţii şi veridicităţii înregistrării video furnizate.

O soluție similară a fost deja implementată în unele state europene; este, spre exemplu, cazul Marii Britanii, unde cetățenii care iau act de săvârșirea unei contravenții la regimul circulației pe drumurile publice, pot încărca înregistrarea de pe camera de bord prin care a fost surprinsă respectiva faptă, pe un site web; după completarea unui formular electronic, acestea ajung direct la unitatea de poliție din zona unde a fost semnalată săvârșirea contravenției, care analizează imaginile și ia măsurile ce se impun”, se precizează în expunerea de motive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian