Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Dr. Mircea Cimpeanu, etnomuzicolog și cercetător clujean, de loc din Morlaca, Poieni, a trecut poarta veșniciei

Dr. Mircea Cîmpeanu, renumit etnomuzicolog și cercetător, a trecut la cele veșnice marți, 9 noiembrie 2021, la vârsta de 62 de ani. A fost angajat al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, ca șef birou cercetare – conservare cultură tradițională, dar și membru în Comisia Națională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial din Cadrul Ministerului Culturii, unde a avut realizări remarcabile.

Născut la 1 august 1959 în Morlaca, comuna Poieni, jud. Cluj, a urmat Liceul de Muzică din Cluj-Napoca, promoţia 1978. Și-a continuat studiile la Universitatea Oradea – Facultatea de Muzică, Interpretare instrumentală – violă clasic, iar diploma de licenţă și-a obţinut-o în anul 2003, la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În anul 2008 și-a obținut Doctoratul în specialitatea muzică, cu calificativul „Summa cum laudae”, cu lucrarea „Pe urmele lui Bela Bartok după 100 de ani”, ca urmare a intenselor cercetări muzical-folclorice desfășurate în județul Bihor, între anii 2005-2008.

Între anii 1981-2005 a fost angajat al Filarmonicii de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca, ca instrumentist –vioară, iar în perioada 1982-1990 a fost dirijor al orchestrei de muzică populară, astăzi Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Din 2002 a devenit cadru didactic asociat la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, ca tutore de disciplină la predarea modulului opțional Instrument popular. Din anul 2005 a fost angajat la Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Cluj, pe postul de referent în compartimentul cercetare folclor. În paralel, între anii 2006-2012 a fost referent cultural la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca.

Din anul 2008 a devenit cercetător ştiinţific în cadrul Biroului Cercetare-Conservare Cultură Tradițională la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj. Astfel, a realizat culegeri de muzică instrumentală tradiţională, cântece vocale şi obiceiuri populare, în peste 300 de localități din judeţele Bihor şi Cluj. Din anul 2009 și până în 2020 a fost Șef birou Cercetare-Conservare Cultură Tradițională, conducător echipă de cercetare pe teren, organizator al activităților de cercetare ale CJCPCT Cluj, în proiecte naționale și internaționale.

În cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, activitatea sa impresionantă a inclus o vastă și susținută cercetare pe teren, inițierea și coordonarea unor proiecte de cercetare și schimburi culturale, înregistrări audio și video, participări la conferințe și colocvii naționale și internaționale și membru marcant în juriul a numeroase festivaluri. A inițiat și coordonat numeroase proiecte de cercetare, de schimburi culturale naționale și internaționale, dintre care amintim: schimburi culturale cu Polonia, Serbia și Franța. De asemenea, a fost organizatorul și coordonatorul a șase tabere de cercetare a culturii tradiționale pe tot cuprinsul județului Cluj și coordonator pentru județul Cluj al proiectului „Zestrea Românilor”, desfășurat de Televiziunea Română, în parteneriat cu CJCPCT Cluj, pe parcursul a doi ani.

În același timp, a fost autor sau coordonator a peste 20 de volume de specialitate, printre care: lucrarea de doctorat „Pe urmele lui Bela Bartok după 100 de ani”, Folclor muzical din Transilvania, cele cinci volume intitulate „Cultura Tradițională din județul Cluj”, rezultatul unor ample cercetări coordonate de el pe tot cuprinsul județului Cluj. În urma miilor de ore de cercetare pe care le-a efectuat în teren, realizând înregistrări ale folclorului instrumental și vocal tradițional din județul Cluj, a rezultat o selecție de 50 de CD-uri pentru arhiva muzicală a CJCPCT Cluj, dar și numeroase filme documentare. Dintre acestea, Colecția „Izvoare muzicale clujene” –în 5 volume, în total 50 de CD-uri și 5 volume „Horitori din Câmpia Transilvaniei”.

Totodată, în perioada 2012 -2020 a realizat documentarea către Comisia Națională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial din Cadrul Ministerului Culturii a 7 titluri de „Tezaure Umane Vii” din județul Cluj. În același timp a introdus în inventarul patrimoniului cultural imaterial „Horitul, horile şi horitorii din Câmpia Transilvaniei” și Vioara cu goarnă din zona Bihor – tehnici de construcție și utilizare, repertorii muzicale și interpreți”.

Dumnezeu să-l odihnească!

1 thought on “Dr. Mircea Cimpeanu, etnomuzicolog și cercetător clujean, de loc din Morlaca, Poieni, a trecut poarta veșniciei

  1. Pingback: - Clujul Cultural

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian