Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Brădenii inimoși sunt invitați să se alăture unei campanii de donare de sânge

articol publicat în noiembrie 18, 2021

Brădenii inimoși sunt invitați să se alăture unei campanii de donare de sânge, a anunțat consilierul local Raluca Brândușan.

„Din inimă, către inimă! Dragi prieteni, alături de colegii mei și de câțiva brădeni de suflet am inițiat o nouă campanie de donare de sânge.

Aceasta va avea loc la Centrul de Transfuzie Sanguină Deva, Bd. 22 Decembrie, sâmbătă, 20.11.2021, orele 8:00-12:00. Împreună, salvăm cu adevărat vieți. Pentru că ne pasă, pentru că suntem de-un sânge! Vă așteptăm!” a anunțat consilierul local.

Ştiaţi că donarea de sânge scade cu 30% riscul de accident vascular şi creşte imunitatea organismului? Dincolo de beneficiile pentru sănătate, fiecare donare de sânge poate salva trei vieţi.

Cine poate dona?

Orice persoană sănătoasă cu vârsta între 18 şi 65 de ani, cu greutatea minimă de 58 de kilograme, în cazul femeilor, şi 60 de kilograme, în cazul bărbaţilor.

Cine nu poate dona?

  • Persoanele infectate cu virusuri hepatitice, cele care suferă din cauza HIV, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă sau de piele, persoanele anemice, persoanele hipo sau hipertensive, cele care poartă ochelari cu dioptrii +/- 4, NU pot dona sânge;
  • NU pot dona sânge nici femeile însărcinate, cele care alăptează sau cele aflate în perioada menstruală.

Atenţie! Nu vor fi acceptate nici persoanele care au consumat alcool cu 24 de ore înaintea donării şi nici cele care au avut intervenţii chirurgicale sau stomatologice în ultimele 6 luni.

Cât donez la o recoltare?

La o donare se recoltează 450 ml de sânge. Această cantitate se reface ca volum în câteva ore, iar celular în maximum două săptămâni.

Important! Înaintea donării vi se vor adresa întrebări legate de starea de sănătate şi vi se va face un scurt examen medical ce include hemoglobina, pulsul şi tensiunea.

Beneficiile pentru organism

O singură donare de sânge scade cu 30 la sută riscul de accident vascular sau paralizie. Prin donare creşte şi rezistenţa la traumatisme, iar organismul se va reface mai uşor în cazul unui eventual accident. Motivul? Organismul este deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui. Nu în ultimul rând, donarea de sânge creşte imunitatea. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *