Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Final de criza guvernamentala? PSD sau USR?

Cum era de asteptat si normal sa se intample, Florin Cîțu a cedat …cam tot: scaunul de premier pentru care parea a fi dispus la oricat de irationala rezistenta, dar si sefia echipei de negociere cu PSD si UDMR. Asadar, Ciuca revine in forta si se inscrie pe  turnanta decisiva a formarii guvernului PNL-PSD-UDMR, probabil cu largul concurs al presedintelui Johannis si spre usurarea liderilor liberali, satui de o situatie jenanta si nefireasca.

Cand alternativa era Cîțu sau Valceanu, Ciuca „al nostru” pare mana cereasca, eliberare si izbavire. Mai ramane de vazut cum va fi primita vestea de catre Ciolacu sau Rafila, desi cred ca mana prezidentiala si discreta e suficient de lunga si ferma incat sa impace lucrurile si acolo, de ce nu …cu largul concurs al linistitorului domn Dâncu.

Cand toate par sa fie din ce in ce mai bine potrivite cap la cap, USR, prin domnul Ghinea a scapat o remarca suficient de bine tintita si demna de explozia unui obuz: in noua situatie, cu Cîțu out, tocmai s-a implinit dorinta si conditia reluarii negocierilor pentru o coalitie PNL-USR-UDMR.

Da, domnul Ghinea si USR au perfecta dreptate, desi o spun parca asa, cu jumatate de glas, oarecum resemnati si pregatiti sa incaseze un castig electoral viitor, dupa ce vor lustrui urmatorii trei ani banca opozitiei -daca domnul Cîțu a cedat principalei doleante USR, liberalii sunt liberi sa refaca alianta initiala si sa nu se mai piarda intr-o guvernare cu principalul „adversar al intereselor romanilor”. Sanse, cel putin matematice, de trecere a unui guvern PNL-USR prin parlament inca sunt, cu conditia implicarii deputatilor minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara.

Aaaa, parca ar fi putina nevoie de proaspat exclusul domn Orban, ca un astfel de guvern sa nu mai aiba emotii la votul de investire! Pai ce facurati, mai nene, nu va spuse Orban ca vrea fara Cîțu premier si alianta cu USR-ul inapoi, iar voi il dadurati afara? Curat murdar, coane, iar pocinogul asta risca sa se intoarca precum un bumerang -adica poporul ala de dreapta asteapta fara PSD iar voi o dati langa cu Ciolacu in continuare.

In locul liderilor USR  in seara de joi as fi umplut ecranele pe la televiziuni si online-ul de declaratii, cum ca toata suflarea progresista e dispusa la negociere. Din pacate, deocamdata nimic, poate azi pe la amiaza sau pe seara…

Totusi, oricum ar da-o PNL, electoratul e suficient de inteligent sa inteleaga un lucru simplu -zarurile sunt aruncate, nu se mai vrea reluarea vechii prietenii, iar daca negocierile actuale isi urmeaza cursul si finalizarea, se va vedea cu ochiul liber ca nu a existat vreodata o intentie reala pentru asa ceva. Spre deosebire de PNL, USR-ului ii ramane sansa unui joc de imagine care, daca va avea suficienta inteligenta politica, il va juca magistral pana la sfarsitul acestei saptamani. Daca…

In rest, va marturisesc ca jocul de-a coalitiile a devenit obositor si pentru un pasionat de politica, dispus sa urmareasca evenimentele si sa isi dea cu parerea. E la fel de anost si consumator inutil de energie ca o piesa de teatru proasta, cu actori mediocrii, la care sala casca si zumzaie, uitand sa mai aplaude. Nu mai e mult si vor urma fluieraturi, huiduieli, spectatorii vor pleca rand pe rand cu injuraturi si gesturi de lehamite. Domnul presedinte va aprinde luminile intr-o sala imens de goala, nefiresc de tacuta si parasita. Cu ochi tintiti aiurea pe pereti, va surade cu infatuarea caracteristica, devenita emblema personajului pe care il joaca. Numai dumnealui va intelege de ce, in fond, a fost o tragedie proasta si absurda. Istoria a adormit prin culise, zace undeva beata si obosita si a uitat sa mai traga cortina.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EnglishHungarianRomanian