Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(VIDEO) Moţii „Ciubărari”. Tradiția seculară a ciubăritului sau văsăritului în Apuseni

articol publicat în noiembrie 19, 2021

Platforma culturală online Satele din România, prezintăm documentarul – Moţii ,,Ciubărari” – Ciubăritul sau văsăritul.

„Apariţia acestei îndeletniciri nu poate fi localizată în timp. Ciubărarii realizau din doage butoaie, ciubere, doniţe,alte vase mai mici numite „zdroabe”. Ei îşi procurau lemnul pentru văsărit din pădurile statului, urbariale sau comunale. Plata o făceau în pădure „la butuc” pădurarului sau brigadierului silvic. Doagele le făceau în pădure şi dacă era vară le uscau tot acolo, clădite în „căsulii”. Iarnă doagele erau uscate în casă în jurul hornului de la sobă sau în podul casei.

Ciuberele erau transportate apoi la târgurile de ţară cu ajutorul căruţelor. În căruţă încărcau şi doniţe, cofiţe într-un cuvânt zdroabe, care le dădeau pentru fân la cai ori pentru mâncare. Existau mai multe categorii de ciubărari: – holoangării – recrutaţi dintre cei mai săraci locuitori. Aceştia, îndată ce terminau cu cositul, îşi puneau uneltele în desagi, luau cu ei câteva cercuri şi plecau prin ţară oferindu-şi serviciile la repararea butoaielor sau ciuberelor. Ei lucrau mai mult pe mâncare şi bani.

– ciubararii de casă – aflaţi printre cei ce nu aveau cai şi căruţă. Aceştia confecţionau doar vasele fără a se mai ocupă de vânzarea lor. Le dădeau în baza unor înţelegeri „sfârnarilor”

– sfârnării – erau cei care cumpărau de la ciubărari vasele pe care le vindeau ulterior la târgurile de ţară sau prin satele de câmpie pe care le străbăteau. Cei mai vestiţi sfârnari erau vidrenii de pe Arieşul Mic, care aveau căruţe mari, <<făcute cu măiestrie şi ferecate zdravăn>>” explică tradiția, cei de la scarisoara.ro

sursă video: Satele din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *