Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Marco Romario Pop: „Istoria Evreilor. Holocaustul” materie predată în școlile din România

Tot mai des aud  mesaje din zona politică, cum că în România nu există antiseitism, iar programele de combatere a antisemitismului sunt inutile și fără nici un sens. Aceste mesaje vin dinspre partide așa numite naționaliste, care au ca argument pentru neintroducerea în școli a materiei în cauză lipsa Istoriei românilor în școlile din Israel. O abordare total greșită având în vedere situația unică prin care au trecut evreii. Ei au trăit pe teritoriul României, au făcut parte din societatea din care facem toți parte și au contribuit la dezvoltarea țării. Au luptat în primul război mondial alături de soldații români și s-au sacrificat pentru România ca oricare alt soldat român.

De ce e nevoie ca Holocaustul să fie predat în școli?

Conform spuselor lui Santayana, cei care nu învață istoria sunt sortiți să o repete. De la această idee trebuie să pornim pentru a afla importanța studierii unei nenorociri produsă de oameni. Când spun oameni, nu mă refer doar la criminalii de război și liderii statelor care au comis astfel de orori ci și la cetățenii martori care au asistat pasivi și fără resentimente la uciderea semenilor lor.

De ce au putut asista oamenii simpli la asemenea atrocități  fără a avea o reacție?

Manipularea, un instrument de care nu scăpăm nici astăzi, o putem observa pe propria piele, asistând la ce s-a întâmplat în ultimii ani în România prin utilizarea de instrumente manipulatoare care au divizat societatea și au sădit ură în rândul românilor. Binențeles, anii au trecut, iar efectele manipulării mincinoase și odioase se văd  acum când suntem într-o situație în care România n-a mai fost de mulți ani.

De ce trebuie învățată și istoria evreilor?

Până a ajunge la momentul holocaustului, evreii au fost discriminați și tratați ca fiind o rasă inferioară, ceea ce în zilele noastre este inadmisibil. Conducătorii români, prin slugărnicia lor față de occident au acceptat să-i supună pe evrei la tratamente inadecvate doar pentru a intra în grațiile altor omologi mai influenți pe plan international.

Cel mai bun exemplu este nimeni altul decât generalul Ion Antonescu, care a tratat ordinele de exterminare a evreilor cu un patos de care erau oripilați chiar și generalii lui Hitler. Acest personaj a reușit să atingă vârfurile din politica românească doar cu sprijin nazist, fără a beneficia măcar de susținerea unei forțe politice. Alături de Mișcarea Legionară, Antonescu nu s-a limitat doar la eradicarea evreilor, ucigând demnitari români care erau în antiteză cu doctrina legionară, fie ca erau în închisori sau liberi.

Așadar, învățarea unui episod negru al istoriei ne ajută în primul rând pe noi și ne protejează de diferite tertipuri de manipulare folosite  în trecut de alți conducători. O astfel de măsură trebuie să o îmbrățișăm fără a sta pe gânduri și să fim recunoscători că nu am trecut noi, românii prin asemenea orori.

3 thoughts on “(OPINIE) Marco Romario Pop: „Istoria Evreilor. Holocaustul” materie predată în școlile din România

  1. Mai scutiti-ne cu holocaustu vostru. Predati-va holocaustu in Israel.
    In Romania se invata istoria romanilor

  2. De acord, și în același timp sa se predea și despre ororile comunismului, despre gulag, despre istoria romilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EnglishHungarianRomanian