Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(FOTO) Izbucul Tăuz, un ochi de apă verde smarald situat în Parcul Natural Apuseni

articol publicat în noiembrie 21, 2021

Mai multe fotografii cu izbucul Tăuz, un ochi de apă verde smarald situat în Parcul Natural Apuseni, au fost realizate de Florin Coraș, angajat al Parcului Natural Apuseni și prezentate de cei de la ROMSILVA.

„Acest izvor, numit si Izbucul de la Moara lui Filea, se află pe valea Gârda Seacă, pe drumul ce duce către cătunul Casa de Piatră şi către Peştera Coiba Mare.

Cărarea către izbuc merge prin pădure, pe marginea pârâului până la izvorul acestuia. La baza unui perete stâncos ce se îndreaptă aproape vertical către cer, apa, care a intrat prin peștera Coiba Mare, iese la lumină, prin Izbucul Tăuz.

Izbucul Tăuz face parte dintr-un complex de pesteri, poate cel mai ramificat de acest gen din Europa si, tocmai din acest motiv speologii din intreaga lume exploreaza frecvent aceasta zona, destul de putin cunoscuta din pacate, turistilor romani

Izbucul Tăuzului are o suprafață de circa un hectar, aflându-se pe aria teritoarială a comunei Arieșeni, satul Hodobana din Munții Bihorului, locul fiind o arie protejată începând cu anul 2000.

Zona este accesibila tuturor categoriilor de turişti, indiferent de anotimp” prezintă frumosul Izbuc Tăuz, cei de la ROMSILVA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *