Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Posibil șah-mat de mare rafinament în proiectul minei de la Rovina

articol publicat în noiembrie 26, 2021

Iubitorii de natură și mediu de la declic.ro au anunțat astăzi că blochează exploatarea de la Rovina, după ce au devenit PROPRIETARI pe terenuri cheie din perimetrul minei Rovina.

Redăm integral comunicatul celor de la declic.ro:

„Această hartă prezintă amploarea proiectului minier și locația terenurilor care stau în calea minei Rovina.

Asociația Declic, membră a rețelei Mining Watch România, a reușit blocarea exploatării de aur și cupru de la Rovina, după ce a devenit proprietară pe 3 suprafețe de teren situate strategic în zona depozitului de deșeuri.

Dezvoltarea minei depinde de capacitatea companiei de a obține toate drepturile de proprietate de sub amprenta proiectului, astfel că obținerea terenurilor de către Declic a spulberat șansele companiei Euro Sun de a începe proiectul minier în 2022.

„Vom folosi toate mijloacele legale disponibile pentru a preveni transformarea peisajului de o frumusețe deosebită al Rovinei într-un peisaj ,,lunar’’ și într-o regiune fără viitor pentru oamenii care locuiesc acolo”, spune Roxana Pencea de la Mining Watch România.

Euro Sun (ESM.TO) este o companie minieră auriferă low-cost care are în plan dezvoltarea primei mine de cupru și aur cu capital 100% privat. Samax România, filiala din România a companiei, deține zăcământul Rovina. Proiectul a întâmpinat o puternică opoziție la nivel național și internațional.

Localnicii, precum Adriana Maucher, au decis să nu-și vândă terenurile, în timp ce alții au ridicat obiecții în cadrul întrunirilor informale organizate de compania minieră în vara anului 2021.

„Am adresat companiei în repetate rânduri întrebări legate de ce vor face în privința oamenilor care refuză să își vândă terenurile pentru a face loc acestei mine dezastruoase. Nu am primit niciodată un răspuns”, a declarat Adriana Maucher.

Opoziția locală este în creștere, devine din ce în ce mai organizată și afiliată diverselor organizații locale și internaționale. Locuitorii din Bucureșci, Criscior și Buceș au lansat inițiativa „Dezvoltăm Durabil Zona Munților Metaliferi”, devenită membră a Mining Watch România. Numeroși activiști, cu experiență îndelungată din campania Salvați Roșia Montană, oferă expertiză și sprijin campaniei.

„În ultimii cinci ani mai mulți tineri s-au mutat în această parte a țării, rezultând într-o repopulare a comunelor Buceș și Bucureșci. Eu sunt unul dintre ei. Suntem familii care au investit în zonă; în agricultură și turism. Ne dorim ca zona să se dezvolte într-un mod sustenabil, nu prin minerit”, explică Mihaela Catană de la „Dezvoltăm Durabil Zona Munților Metaliferi”.

La fel ca Gabriel Resources sau Eldorado Gold, compania Euro Sun minte prin omisiune: minimizează adevăratele riscuri inerente dezvoltării proiectului minier de la Rovina și îi expune pe rezidenții din zonă la riscuri neprevăzute.

„Proiectul Rovina, exact ca Roșia Montană sau Certej, nu a reușit să obțină un permis social pentru a opera. Și acesta este un proiect contestat de localnici. După experiențe proiectelor de la Roșia Montană și Certej, investitorii Euro Sun Mining ar trebui să stea departe de Rovina” concluzionează Tudor Brădățan, directorul executiv al Declic.

sursă text – declic.ro

Raul Matei: O veste foarte bună! Rovina are o șansă mare să rămână Rovina

Pe de altă parte, se pare că și din mediul politic din Brad există voci care doresc turism și mediu curat la Rovina, nu alt tip de activități: „O veste foarte bună! Rovina are o șansă mare să rămână Rovina.

Canadienii de la Euro Sun Mining, compania minieră listată la bursă, „câștigătoare” a proiectului minier Rovina, unul dintre cele mai mari proiecte care se prefigurează a fi din Europa de cupru-aur sau aur-cupru sau și aur și cupru și multe alte metale rare, probabil sunt acum în delir.

Zăcământul de la Rovina este situat în inegalabilă zonă a Munților Apuseni, fiind conform site-ului Euro Sun Mining „al doilea ca mărime din Europa, cu aproximativ 400 de milioane de tone de resurse confirmate.

Conținutul în metale este de 7,0 milioane de uncii (cca. 217 t) de aur și 1,4 miliarde de livre (cca. 635.000 t) de cupru.”
Probabil canadienii vor veni să ceară înapoi sponsorizările acordate autorităților locale, cimitirelor, echipelor de fotbal, etc. Cât mă bucur!”
a comentat mișcarea, consilierul local Raul Matei, unul dintre liderii USR Hunedoara.

Horia Nasra: O mișcare interesantă și curajoasă

Consultantul în comunicare, Horia Nasra, a comentat la rându-i recenta achiziție: „Este o mișcare interesantă și curajoasă, un șah de mare rafinament. Dezvoltarea Munților Apuseni trebuie gândită pe trei-patru generații, nu pe 15 ani iar soluția optimă și unică de altfel pentru revigorarea zonei este turismul. În rest sunt povești nemuritoare…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *