Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Șezătoare în Postul Crăciunului, într-un sat de vis din Țara Zarandului: Vața de Jos, prinde alt ritm de viață!

Șezătoare în Postul Crăciunului, satul de vis din Țara Zarandului, Vața de Jos, prinde alt ritm de viață.

„De cum se instalează Postul Crăciunului, satul hunedorean prinde alt ritm de viață. După truda de peste an, oamenii își mai fac vreme să se adune în șezători, un obicei tare vechi. Aici, sătenii regăsesc bucuria de a se aduna laolaltă, îmbrăcați în costume populare și de a depăna povești.

Pentru oamenii din Țara Zarandului șezătorile sunt un mod diferit de a munci, adică cu spor și veselie, pentru că aici se spun povești, ghicitori, se colindă, iar fetele tinere învață de la femeile din sat ce trebuie să facă pentru a deveni gospodine desăvârșite.

De altfel, la șezători, fetele pot chiar să își găsească alesul. Dacă nu ați fost la o astfel de șezătoare și v-am făcut curioși, vă lăsăm să vă delectați cu fotografii de acolo. În plus, DGAMPT Hunedoara v-a pregătit pentru toată perioada aceasta materiale despre obiceiuri minunate din județ” descriu șezătoarea cei de la Enjoy Hunedoara, platformă online a Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara.

Despre tradiția șezătorilor de iarnă din Postul Crăciunului

În tradiția noastră, după Lăsatul Secului de Crăciun, începea sezonul șezătorilor. Era singura adunare în care se veseleau oamenii în Postul Crăciunului.

Șezătorile erau organizate în serile zilelor lucrătoare, la una sau mai multe case. În zilele de sărbătoare sau duminică, nu se făceau șezători. Aceste șezători puteau să aibă și un caracter de întrajutorare, dacă ținem seama că femeile se ajutau între ele la torsul lânii. Se mâncau boabe de porumb fiert, nuci, fructe uscate și alune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian