Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Despre ura, doar cu jumatate de gura

Legea pentru studierea istoriei evreilor si Holocaustului a fost promulgata. Foarte bine, avand in vedere tragedia celor sase milioane de evrei ucisi de regimul naziste.

Si totusi, acelasi regim a ucis vreo sase milioane de sovietici, peste doua milioane de polonezi, sute de mii de sarbi si sloveni, tot atatia romi, mii de homosexuali, francmasoni, martori ai lui Iehova, oponenti politici de cele mai diverse orientari si ideologii.

Si totusi, comunismul sovietic are douazeci de milioane de victime la activ, cel maoist peste saizeci iar restul comunismelor mai mici, alte zeci de milioane de victime.

Holocaustul este, raportat la aceste dimensiuni, un capitol al unei indelungate povesti a extremismului dominat de ura etnica, rasiala, religioasa, politica sau sexuala.

Este vorba de o coplesitoare diversitate, un imens mozaic de discursuri, procedee si actiuni, pornind de la razboaiele religioase medievale, de la Inchizitie, trecand prin masacrele Reformei si Contrareformei, prin ororile revolutionare franceze si napoleoniene, masina economico-criminala coloniala, genocidul armean,  oroarea Holodomorului si Gulagului -o epopee a raului si inumanitatii cu idealuri clamate politic si ideologic. Firul rosu, elementul comun si indispensabil al acestor actiuni l-a constituit ura, in toata paleta sa de culori si nuante.

Daca exista un concept cat o disciplina de invatamant, acela ar trebui sa fie ura si discriminarea, pe toate palierele si dimensiunile societatii umane si ale istoriei sale, iar limitarea la un capitol devine o jumatate de masura, un demers manipulatoriu si criminal in sine, orientand mintile elevilor inregimentati in sistemul de invatamant spre concluzii distorsionate, straine tocmai de o diversitate necesara a fi prezentata si inteleasa.

Ura contra evreilor, continand clisee universal aplicabile fiecarui tip de conflict, adauga elemente specifice, care fac diferit Holocaustul de fenomenul Gulag, de exemplu. In timp ce primul e rezultatul unei ideologii a luptei pentru suprematia rasei, Gulagul a fost determinat de ideologia dialecticii sociale, de scopul victoriei unei clase asupra alteia. Studiind doar un fenomen si ignorandu-le pe celelalte, cu potential la fel de criminal, tanarul adolescent nu poate decat sa devina victima unei jumatati a adevarului si, mai rau, in numele acestei jumatati, sa imbratiseze cauza unor ideologii la fel de daunatoare.

Inteleg si respect memoria milioanelor de victime de origine iudaica, la fel cum inteleg si respect memoria milioanelor de tarani ucisi in campania de colectivizare a agriculturii din tarile socialiste, a armenilor fugariti pe tot cuprinsul Anatoliei si Siriei, a catharilor macelariti in sudul Frantei, la Carcassonne, Beziers sau Montsegur, a vendeenilor executati de fortele revolutiei proclamata in numele umanismului, egalitatii si fraternitatii.

Mai stiu, insa, ca cele mai mari crime ale umanitatii au fost facute in numele valorilor imuabile universale, prin dezinformare si manipulare, prin pervertirea intelesurilor si sensurilor, prin sadirea panicii si revoltei, prin diseminarea urii si transformarea ei in argument si metoda de salvgardare  a acestor valori.

Un adevar spus pe jumatate se poate transforma in argument si potential periculos al altei forme de ura, mintea umana putand perverti logica oricand si in orice conditii.

De aceea, ridic un semn de intrebare si ma incearca o indoiala. Pentru ce o forma a urii devine subiect de studiu, iar celelate raman ignorate si trecute sub tacere? Oare pentru ca exista si in momentul de fata ideologii cu potential de discriminare si diseminare a urii, chiar in numele umanitatii si progresului, active social si bine reprezentate in jocul politic actual?

Sper sa ma insel, sper ca lumea de azi sa nu mai treaca prin experienta Holocaustului si a zecilor sau sutelor de alte forme ale urii. Sper ca elevii viitorului sa inteleaga, in primul rand, ura ca factor generator si declansator, sa inteleaga potentialul de ura al ideilor, oricat de generoase si seducatoare ar fi ele.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian