Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Rafila, despre noua tulpină sud-africană de SARS-COV-II: Ar fi de patru ori mai transmisibilă decât Delta

articol publicat în noiembrie 27, 2021

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat vineri seara, la Digi24, că rata de transmisibilitate ar fi de patru ori mai transmisibilă decât Delta.

„Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta, care și ea e mai transmisibilă de trei ori decât tulpina clasică. Deci ar fi de 12 ori mai transmisibilă decât tulpina inițială”, a anunțat ministrul sănătății.

Întrebat dacă vaccinul este eficient împotriva tulpinii africane, Alexandru Rafila a precizat că momentan nu există date științifice cu privire la eficiența vaccinului la această variantă: „Se pare că această mutație multiplă la nivelul proteinei spike, proteina celebră despre care toată lumea vorbește, ar putea să facă ineficient vaccinul. De fapt, nu vaccinul, ci anticorpii obținuți în urma vaccinării nu ar mai fi eficienți. Dar în acest moment nu avem informații științifice. Abia s-a secvențiat și nu putem ști, cât timp nu există un studiu care să fie bine realizat și fundamentat. Sunt doar speculații”.

Experți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) s-au întâlnit vineri cu oficiali sud-africani din domeniul sănătății pentru a evalua evoluția situației din această țară, după ce oamenii de știință au anunțat că au depistat o variantă super-mutantă de coronavirus, denumită B.1.1.529, care ar putea eluda răspunsul imunitar, relatează BBC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *