Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

La 103 ani de la Marea Unire, lipsa de autostrăzi face ca Budapesta, să fie mai aproape de Cluj-Napoca, ca Bucureștiul…

articol publicat în noiembrie 29, 2021

La 103 ani de la Marea Unire, lipsa de autostrăzi face ca Budapesta, să fie mai aproape de Cluj-Napoca, ca Bucureștiul…

Față de momentul decembrie 1989 – de la 113 km de autostradă, în 30 de ani de democrație, s-a ajuns la aproximativ 900 de km astăzi, în condițiile în care în primul deceniu după Revoluție nu s-a construit nici măcar un singur kilometru. Spre deosebire de România, în aceeași perioadă de timp, Polonia a „crescut” de la circa 380 de km la aproape 4.300 de km de drum rapid.

Reţeaua rutieră a României numără în acest moment circa 86.000 de kilometri de drumuri, dintre care autostrăzile reprezintă circa 5%. Din totalul drumurilor naţionale, 35% (6.176 km) sunt drumuri europene şi aproximativ 5% autostrăzi. Din punctul de vedere al numărului de benzi de circulaţie, 11% (1.923 km) sunt drumuri cu 4 benzi, 1,6% (290 km) sunt drumuri cu 3 benzi şi 0,2% (35 km) drumuri cu 6 benzi.

Guvernele de la Budapesta, mult mai interesate să faciliteze legătura cu Transilvania, decât cele din București.

„Vom dubla numărul conexiunilor prin autostrăzi dintre Ungaria şi România, acum avem una, vom avea două. Acesta nu este o situaţie demnă de mândrie a noastră, dar sperăm că dintre cele 10 puncte de frontieră provizorii două să le avem puncte de trecere oficiale în viitor. în Europa, infrastructura de transport se dezvoltă mai ales pe căile ferate. Considerăm că proiectul unui tren de mare viteză care să lege Budapesta prin Cluj de Bucureşti trebuie să fie o prioritate. Deci, probabil, într-o primă fază se va realiza conectarea Budapestei cu Clujul, şi într-o a doua etapă cele două capitale să fie legate printr-un tren de mare viteză” anunțat în urmă cu câțiva ani, chiar din Cluj-Napoca, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto.

Apuseni Info a realizat o comparație între distanțele dintre Cluj-Napoca și Budapesta, respectiv Cluj-Napoca București.

Ce a rezultat? O rușine națională…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *