Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Vise și credințe de pe Valea Crișului Repede, din Țara Călatei: Dacă visezi apă tulbure, se anunță boală

articol publicat în decembrie 4, 2021

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Cluj prezintă o mostră de vise și credințe de pe Valea Crișului Repede din Țara Calatei: Dacă visezi apă tulbure, se anunță boală.

„Dintotdeauna, oamenii satelor au încercat să înțeleagă semnificația viselor. Pe Valea Crișului Repede din județul Cluj se spune că dacă visezi apă tulbure, se anunță boală.

De asemenea, dacă visezi cai sau că vine un om călare, înseamnă noroc, bani sau veste. Calul era foarte preţuit, în lumea satului.

Oamenii spuneau că este cel mai frumos, mai nobil şi mai deştept dintre toate animalele, deoarece, „unde a fost el o dată, nimereşte el singur şi merge acolo unde ştie că a mai fost cândva”. În același timp, se credea că pricepe tot ce i se spune, este foarte credincios, presimte moartea stăpânului său, soarta sa este ca şi a omului, chiar că, în multe privinţe, îl întrece pe om, pentru că are presimţiri despre primejdii, nenorociri, moarte, pe când omul nu le are.

Există și alte vise și credințe, care pot să prevestească starea omului sau a vremii. Potrivit Corneliei Potra din Bologa, <<dacă mă visăz cu mărgele, însamnă că ʼoi plânje>>. Dacă <<visăzi cu porci, însamnă pagubă, șî cu oi, a ninje>>, spune Viorica Lungu din Poieni” arată cei de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *