Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

„Legea porcului” NU interzice creșterea porcilor în gospodăriile românilor

articol publicat în decembrie 7, 2021

Ca urmare a mai multor discuții controversate și a unor acuze lansate în spațiul public, după ce „Legea Porcului” a trecut de Senatul României, senatorul PNL de Alba, Sorin Bumb, a explicat prin intermediul unei rețele de socializare că „Legea porcului” NU interzice creșterea porcilor în gospodăriile românilor.

„Având in vedere apariția in spațiul public a unor informații false, referitoare la reglementările legale privind creșterea porcilor, vreau sa fac unele precizări pentru a combate dezinformarea lansată interesat de unii politicieni populiști. Din păcate, acestor indivizi nu le pasă de oameni și doar încearcă să-i sperie, mințindu-i, ca mai apoi să le arate cât de viteji sunt ei, că le iau apărarea. De aici și interesul brusc pentru sectorul creșterii porcilor, fix înainte de Crăciun, când subiectul este unul de interes.

De la pită, la circ, se pare că este doar un pas. De aceea, trebuie să fiți informați corect și să știți cu ce oameni aveți de-a face…

– Legea adoptata recent de Senat NU interzice creșterea porcilor în gospodăriile românilor.

– Românii pot să crească în continuare, în propria gospodărie, pentru consumul propriu, maxim 5 porci, la fel ca și până acum.

– Această prevedere exista și până acum, fiind introdusă în legislație de PSD în anul 2015.

– PSD în anul 2015, cu susținerea Guvernului Viorel PONTA și cu contribuția domnului deputat PSD Liviu HARBUZ, cunoscut mai ales pentru funcția sa de șef al Autorității Sanitar-Veterinare, sunt cei care au stabilit că exploatația non-comerciale este unitatea în care se cresc maxim 5 porci, pentru consum propriu.

– În anul 2019, Ministrul Agriculturii PSD, domnul Petre DAEA, a fost cel care a emis un Ordin de Ministru prin care a prelungit această prevedere, reglementând în continuare că în exploatațiile non-comerciale se pot crește maxim 5 porci.

– Legea adoptată recent de Senat se referă la măsurile de combatere a pestei porcine, această boală fiind cea care a distrus industria românească de creștere a porcilor.

– Legea a fost necesară pentru a putea primi în continuare banii europeni pentru despăgubirea celor ai căror porci au fost omorâți din cauza infestării cu pestă porcină africană și pentru a primi în continuare banii europeni destinați subvențiilor pentru creșterea porcilor.

– Din cauza pestei africane, industria românească de creștere a porcilor a fost decimată și România importă, la această oră, 70% din necesarul de carne de porc. Dacă nu luăm măsuri, vom ajunge să importăm 100% din carnea de porc, deoarece încă mai sunt active încă 500 de focare de pestă!

– Legea introduce în plus doar măsura înregistrării porcilor crescuți de persoanele fizice, tocmai pentru a putea urmări aceste animale și pentru a putea combate pesta. Cetățenii onești nu vor fi afectați în niciun fel! Vor avea de suferit doar samsarii, cei care și până acum au făcut avere din nevoia oamenilor, vânzând porci bolnavi și răspândind boala.

– Senatul este doar primă cameră sesizată pe această lege. Ea merge mai departe la dezbatere în Camera Deputaților, care este for decizional pe această lege și care o poate modifica, dacă consideră de cuviință, aducând modificări care să țină seama de problemele cu care se confrunta cei care cresc porci, atât pentru consumul propriu cât și pentru comercializare, astfel încât sa se reducă transmiterea pestei” arată senatorul de Alba.

3 thoughts on “„Legea porcului” NU interzice creșterea porcilor în gospodăriile românilor

 1. Popescu ion spune:

  Domnule Sorin Bumb. Ati scris acea postare explicativa sa va creadă fix cei mai naivi dintre cititori. Cum vine asta ca importam 70 % dar trebuie sa restricționat natalitatea porcilor ca să primim bani europeni??? Domne, logica dumneavoastră ma sperie… Dumneavoastră, nu faceți parte din categoria care trebuie sa muncească în interesul României??? Cei ca dumneavoastra apar în vârful tarii noastre pentru ca noi nu mai știm sa ascuți furcile, pentru ca Vlad Țepeș nu mai este, pentru ca nu nu mai pasa de țară noastră și chiar unii de alții

  1. România trebuie sa nu mai producă carne .
   Trebuie să importe din toată Europa!
   Fermierul încurajat să NU MAI PRODUCĂ NIMIC!!!

 2. Această lege împotriva țăranului român nu se va respecta niciodată.
  Faceți vaccinuri împotriva PPA nu obligați fermierul sa nu mai producă.
  E o lege aberantă și nedreaptă menită să ducă la sărăcie și foame.
  Câteva prevederi idioate:
  Interzicerea hrănirii cu cereale la mai puțin de 30 zile de la recoltare😄
  Interzicerea producerii de material genetic (purcei)😁
  Interzicearea folosirii paielor ca așternut😄(punem cearceafuri sub porci)
  Și multe alte aberații!
  Halal lege!
  Votați stimați locuitori ai satelor României astfel de aleși!!!
  Cu încredere😀😀😀!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *