Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Gorunul plantat de Arsenie Boca în curtea liceului din Brad s-a prăbuşit

sursă foto: Florin Cazacu

articol publicat în decembrie 11, 2021

Gorunul plantat de Arsenie Boca în curtea liceului din Brad s-a prăbuşit, a anunțat astăzi Florin Cazacu.

„GORUNUL LUI ZIAN, plantat de Părintele Arsenie Boca (Zian Boca). Împreună cu colegii săi, absolvenții anului 1929 ai Liceului Avram Iancu din Brad, s-a prăbușit in cursul zilei de10 decembrie 2021. Gorunul era uscat de mai multi ani, probabil din cauze naturale sau din cauza unor infiltrații de la un rezervor vechi de combustibIl aflat in apropiere.  Intenția conducerii liceului, administrației publice locale in colaborare cu biserica si un grup de credincioșii este de a se confecționa din lemnul recuperat cel putin doua troite care sa fie amplasate una la Mănăstirea Prislop și una în curtea liceului, pe locul unde a fost gorunul”, spune Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.

Preotul Petru Boldor, fost coleg al lui Zian la şcoala din Brad, a relatat cum a fost plantat gorunul: „Era în primăvara anului 1929, de 10 mai, după o serbare în piaţa oraşului, când promoţia de absolvenţi din acest an, în frunte cu dirigintele, profesorul Candin Ciocan, se deplasează în curtea liceului pentru a sădi un stejar, ca un simbol al biruinţei, intrat în tradiţia poporului român. 

Mă pregăteam să iau puietul, când dirigintele mă opreşte: «Nu Boldor, ci Boca Zian plantează pomul». 

M-am uitat cu ciudă la diriginte şi cu aceeaşi ciudă mi-am înfipt degetele în rădăcinile puietului. 

Zian ţinea şi scutura puietul să se taseze pământul, eu îl presam, apoi fiecare coleg stropeşte cu stropitoarea la rădăcină, după care l-am legat de tutore. 

Cu toţii atunci am hotărât ca stejarul plantat să poarte numele , şeful promoţiei de absolvenţi a liceului. 

El s-a dezvoltat frumos, ca un simbol al vigorii, al trăiniciei, al frumuseţii, al înălţimii idealului spiritual şi moral pe care educatorii noştri ni le-au insuflat, ca să facă din noi caractere tari, puternice, personalităţi proeminente în slujba patriei şi neamului”.

Arsenie Boca (1910 – 1989) a purtat numele de Zian, înainte de a fi hirotonit. S-a născut în satul Vaţa de Sus, Hunedoara, şi a urmat cursurile liceului din Brad, în acea vreme unul dintre cele mai bune din Transilvania. A fost şef de promoţie, potrivit relatărilor foştilor săi colegi.

sursă foto: Florin Cazacu
sursă foto: Florin Cazacu
sursă foto: Florin Cazacu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *