Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Cateva similitudini care dau de gandit

Am sa redau cateva evenimente arhicunoscute, intr-un mod lapidar. De ce o fac? Ca sa aveti ocazia sa priviti padurea dincolo de copaci. Prea multe amanunte, avalense dupa avalanse informationale au rolul nefast de a pierde esenta.

Nu spun ca asocierile de evenimente facute de mine au valoarea unor previziuni exacte si absolute, dar va pot pune pe ganduri. Similitudinile, atunci cand apar, dau intotdeauna de gandit.

Ultima mare criza financiara si economica a inceput in 2007 (oficial 2008) si si-a extins efectele pana prin 2012-2013.

Marea criza economica din 1929-1933 a fost urmata de Al Doilea Razboi Mondial la 6 ani, in septembrie 1939, acesta fiind precedat de Anschluss-ul austriac (martie 1938) si aranjamentele teritoriale privind regiunea Sudeta a Cehoslovaciei (incorporata in cel de-al Treilea Reich prin Acordul de la Munchen -septembrie 1938). Miscarile de forta ale lui Hitler, au avut la baza garantia unei relatii trainice si reciproc avantajoase cu URSS, furnizorul de resurse pentru Germania nazista in prima parte a razboiului.

In februarie 2014, imediat dupa revenirea din criza economica, Rusia anexa Crimeea si se implica in conflictul dintre Ucraina si separatistii rusi din Donetsk si Luhansk.

In 1938, temeiul l-a reprezentat aducerea in matca natiunii germane a austriecilor de acelasi neam si a minoritatii germane din Cehoslovacia, amenintata de politicile statului Cehoslovac si de atitudinea populatiei cehe.

In 2014 avem amenintarea Euromaidanului pentru minoritatea rusa din estul Ucrainei si interesele vitale ale Rusiei la Marea Neagra, in peninsula unde isi adaposteste flota maritima militara.

In 1939, URSS reclama amenintarea si „nedreptatea istorica” a existentei statelor de pe flancul nord-vestic si sud-vestic -Polonia si Romania, ambele state amenintate si de revendicarile teritoriale ale vecinilor de la vest -Germania si Ungaria.

In 2021, Rusia reclama amenintarea bazelor NATO din Polonia si Romania,a scutului american anti-racheta. In acelasi timp, Germania actuala manifesta o atitudine evident favorabila Rusiei, prin prisma intereselor economice care leaga in mod necesar aceste doua state -industria germana nu poate rezista fara energia si resursele naturale rusesti. In contextul embargoului economic impus Rusiei, Germania a ales un drum propriu, aparte si in total dezacord cu obligatiile asumate anterior, preferand incalcarea sistematica a acestuia si ducand la bun sfarsit proiectul Nord Stream.

Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, in conditiile unui conflict cald, care ar implica tarile direct vizate -republicile baltice, Polonia si Romania, ar determina un conflict la nivel mondial, implicand in mod obligatoriu SUA.

In acelasi timp, eliberata de presiunea americana din Pacific (americanii fiind concentrati pe Europa), China ar avea mana libera sa intreprinda suficiente actiuni militare in Marea Chinei de Sud, in vederea indeplinirii obiectivelor politice de recuperare a Taiwanului.

O astfel de atitudine, daca s-ar materializa prin actiuni concrete, ar mobiliza cu efecte greu de apreciat Japonia si India -deja amenintata de expansiunea flotei militare chineze in apogeul dezvoltarii ei. Cat timp aceasta nu a existat la un nivel rezonabil, securitatea indiana s-a bazat pe realitatea geografica a masivului Hindukus, total impropriu unor operatiuni militare terestre. Situatia e in curs de schimbare accelerata, paradigma relatiei indo-chineze e in curs de modificare radicala.

Seamana cu dezvoltarea interbelica a Japoniei dublata de atitudini tot mai belicoase?

In 1937, la 4 ani de la finalul Marii Depresiuni Economice, Japonia invada China. La 8 ani de la ultima criza economica, China, in eventualitatea unui angajament american pe un front european, are toate atuurile militare sa abordeze abrupt si concret problema taiwaneza.

7 decembrie 1941 la Pearl Harbour transforma al Doilea Razboi Mondial in conflict global cu implicare totala. Trecusera 8 ani de la Marea Criza.

Suntem la 8 ani de la ultima criza economico-financiara de proportii si astrele geopoliticii sunt aliniate perfect pentru un nou conflict global, de dimensiuni nebanuite, atmosfera politica mondiala e in maxima incalzire, spre fierbere.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian