Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Ministrul Culturii reaprinde scânteia exploatării la Roșia Montană: „Există posibilitatea de exploatare acolo, pe care și UNESCO o poate aproba”

articol publicat în decembrie 16, 2021

Într-un interviu acordat Radio România Cultural, ministrul culturii, Lucian Romașcanu, vorbește despre viitorul comunei Roșia Montană, despre ce poate face Ministerul Culturii pentru a pune în valoare acest patrimoniu, însă și reaprinde scânteia exploatării la Roșia Montană.

„Mesajul meu a fost întotdeauna și către cei care construiesc, și către cei care protejează că trebuie să existe un echilibru între dezvoltare și protecție. Lumea trebuie să înțeleagă, inclusiv la Roșia Montană – și acolo suntem într-o situație dificilă în ceea ce privește arbitrajul internațional – că trebuie să protejăm ce e de protejat și să dezvoltăm când trebuie să dezvoltăm.

Există posibilitatea de exploatare acolo, pe care și UNESCO o poate aproba. UNESCO nu poate să oprească dezvoltarea locală, cum prost s-a înțeles. UNESCO protejează, UNESCO promovează valorile care îi sunt în patrimoniu, dar dezvoltarea locală ține de factorul și decizia națională. Eu sper să vedem în perioada următoare niște pași făcuți concreți astfel încât România să nu își piardă situl de mare valoare istorică din zona Roșia Montană, dar să existe și variante puțin invazive de exploatare. Până la urmă, ce este acolo este al României. Și, dincolo de interesele oricui, ce este al României sub pământ trebuie să iasă la suprafață fără să strice ce e deasupra” a explicat ministrul culturii într-un interviu acordat Radio România Cultural.

Vă reamintim, Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a admis, în luna iulie, candidatura sitului Roşia Montană pentru a fi adăugat pe lista siturilor protejate de instituţie.

Decizia a fost luată, marți, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial în cea de-a 44-a sa sesiune, extinsă, de la Fouzhou, China, ce are loc online în perioada 16-31 iulie 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *