Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Urșii vor putea fi împușcați și în afara localităților: Parlamentul a dat a aprobat ordonanța de urgență!

sursă foto: alifwanse.blogspot.com

articol publicat în decembrie 16, 2021

Parlamentul a aprobat miercuri Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care se prevede intervenția în cazul urșilor agresivi.

Potrivit unui amendament depus de UDMR și adoptat de deputați, urșii vor putea fi împușcați și în afara localităților, fața de varianta inițială în care autoritățile putea interveni doar în cazul în care ursul ataca în intravilan. 

Deputatul Konczei Csaba a arătat că subiectul suprapopulării urşilor a fost abandonat în 2016, iar de atunci mii de familii au fost afectate şi s-a instalat o stare de spaimă în care trăiesc comunităţi întregi: „Ziua de azi e una foarte importantă. UDMR a fost singura formațiune care a atras atenția că suprapolpularea urșilor va fi o problemă. Sunt un om care știe și cunoaște ce înseamnă un animal care se siutează la cel mai înalt nivel al lanțului trofic. Apare în zone locuite. În orașele mari din blocurile cu 10 etaje ursul pare drăgălaș și asemănat cu ursul de pluș de pe canapea. Aceste fiare sunt un pericol real. În Mureș doi oameni au fost uciși. Viața oamenilor este mai presus de orice. Din acest motiv am depus un amendament care prevede extinderea intervenție în cazul atacurilor urșilor și în extravilan, și pe câmp și pe potecile turistice”, a declarat deputatul UDMR Kolcsar Karoly.

AUR s-a opus acuzând politicienii UDMR că doresc un „braconaj ascuns”

AUR i-a acuzat pe politicienii de la UDMR că își doresc un „braconaj ascuns” și că această formă nu este una permisă, iar dacă Parlamentul va aproba legea, atunci va sprijini o ilegalitate: „Haideți atunci să nu mai lăsăm să se circule cu mașina pentru că în fiecare an mor oameni în accidente. Să dăm o lege și împotriva câinilor, care și ieri și alaltăieri au mutilat și au ucis oameni. Nu este normal să ucidem animale. Nu trebuie să facem din asta o prioritate” a declarat deputatul AUR, Rusu Daniel Gheorghe.

Ordonanța de Urgență aprobată miercuri de Parlament prevede intervenția asupra urșilor prin alungare, tranchilizare, relocare ori extragere prin eutanasiere sau împuşcare. 

Echipa de intervenție este condusă de primar/viceprimar și este formată din jandarm, vânător și medic veterinar, iar decizia daca animalul este ucis sau nu aparține echipei de intervenție.

Persoanele care împiedică prin orice mijloace intervenția imediată a autorităților în cazul urșilor pot fi sancționate cu amendă între 7.000 și 10.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *