Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Două FOTO mirifice din Apuseni, iarna: Lacul Beliș-Fântânele și apusul în Pasul Transursoaia

sursă foto: Moldovan Dan

articol publicat în decembrie 19, 2021

Apuseni Info vă prezintă două FOTO mirifice din Apuseni, iarna – Lacul Beliș-Fântânele și apusul în Pasul Transursoaia.

Lacul Beliș-Fântânele este situat în vestul județului Cluj, în partea nordică a munților Apuseni, la confluența dintre munții Gilăului (est), munții Vlădeasa (vest) și Muntele Mare (sud).

Lacul are o suprafață de 9,8 kmp și o lungime de 13 km, fiind situat la o altitudine de 990 m. Pe malul lacului se află stațiunea turistică Beliș-Fântânele.

Sursă foto: Moldovan Dan

Pasul Ursoaia (sau Șaua Ursoaia) este o trecătoare situată în Carpații Occidentali la altitudinea de 1320 m, între Munții Bihorului și Munții Gilăului, la vest de Muntele Mare.

Se află pe cumpăna apelor dintre bazinele hidrografice ale Someșului Cald – situat la nord și cel al Arieșului Mare – situat la sud. Sub șaua Ursoaia, își are originea Apa Caldă, care desparte spre nord Munții Bihorului de Munții Gilău. Spre sud, se află valea râului Albac.

La est de pas se găsește vârful Stăuin (1381 m), iar spre vest vârful Clujului (1399 m). Trecătoarea este traversată de DN1R (denumit și Transursoaia), pe porțiunea dintre Beliș (Barajul Fântânele) și Albac (DN75).De asemenea, trecătoarea este traversată de traseul turistic de creastă care face legătura între munții Bihorului și Gilăului, marcat cu bandă roșie.

Sursă foto: Moldovan Dan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *