Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Noutăți în privința proiectelor rețelelor de gaz, din zonele Tileagd – Aleșd și Beiuș – Ștei

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat recent mai multe noutăți cu privire la proiectele rețelelor de gaz, din zonele Tileagd – Aleșd și Beiuș – Ștei.

„Pentru a avea condiții mai bune în comunele și orașele județului Bihor, e nevoie ca locuitorii acestora să aibă acces la rețele de apă, canalizare și gaz.

Rețele de apă și de canalizare s-au mai realizat în ultimii ani, deși sunt încă multe probleme.

În ceea ce privește rețelele de gaz, puține localități din județ au acces la ele. De aceea, în parteneriat cu primăriile și cu firmele, extinderea rețelelor de gaz este o prioritate.

Sunt avantajate localitățile în care:

 • primăria susține extinderea rețelelor. Doar primăria poate concesiona rețelele de gaz într-o localitate;
 • există consumatori industriali sau un număr mare de gospodării care au disponibilitatea să se conecteze, pentru ca investițiile să se poată amortiza mai repede prin consumul de gaz;
 • primăria are realizat studiul de fezabilitate pentru rețelele de gaz. Acesta stă la baza accesării fondurilor europene, dacă primăria a depus cerere până la începutul acestui an sau la baza licitației pentru concesionarea rețelelor;
 • există posibilitatea racordării noilor rețele la magistralele Transgaz. Aceasta e o condiție obligatorie, de aceea extinderea magistralelor Transgaz, pe relațiile Tileagd-Aleșd-Huedin și Ștei-Vașcău-Deva, este foarte importantă;
 • există cofinanțări din bugetele publice sau firme interesate de localitățile respective. Dacă investiția într-o astfel de rețea nu e atractivă pentru firmele din domeniu, fără cofinanțarea acesteia de către primărie, e puțin probabil să se realizeze curând.

Sunt avute în vedere următoare proiecte:

 • extinderea pe baza fondurilor europene, în localitățile care au depus proiecte: cele din zona metropolitană a Oradiei – Sânmartin, Oșorhei, Nojorid și Paleu, zona Tileagd – Aleșd, zona dintre Beiuș și Ștei. Din păcate, evaluarea acestor documentații s-a lungit mult. Sper ca în această lună să se finalizeze și să se anunțe localitățile care au câștigat finanțarea.
 • localități care au concesionarea serviciului de gaz realizată și unde firmele vor începe lucrările de extindere: Ștei și Lunca, zona din jurul Salontei- Cefa, Mădăras, Ciumeghiu, zona de nord – Abram, Tăuteu.
 • localitățile care urmează să organizeze licitația pentru concesionarea realizării rețelelor de gaz în perioada următoare: Sânnicolaul Român și Tinca.

Consiliul Județean Bihor va cofinanța extinderea acestor rețele, o parte din parteneriatele pentru finanțare fiind aprobate în ședințele de Consiliu.

Din partea Consiliului Județean Bihor, proiectul este coordonat de domnul vicepreședinte Mircea Mălan.

Mulțumesc tuturor celor implicați în realizarea acestor proiecte. Creăm condiții pentru accesul la rețelele de gaz cel puțin în 10 localități noi în următorii 2-3 ani” a anunțat Ilie Bolojan.

1 thought on “Noutăți în privința proiectelor rețelelor de gaz, din zonele Tileagd – Aleșd și Beiuș – Ștei

 1. …”există cofinanțări din bugetele publice sau firme interesate de localitățile respective. Dacă investiția într-o astfel de rețea nu e atractivă pentru firmele din domeniu, fără cofinanțarea acesteia de către primărie, e puțin probabil să se realizeze curând”…
  Vesti triste, oameni buni!
  Pretul gazului se scumpeste zilnic…
  Va vine sa credeti sau nu, zilnic! Se inchide combinatul chimic Azomures, partial ALRO Slatina!
  Si astia dau cu aiurelile astea …atractiva pentru firmele din domeniu…
  Vai, vai! Ce firma este atractiva de la Deva la Beius, va rog sa ma anuntati, poate eu nu stiu???
  Nici in Deva nu mai este nimic atractiv, ce sa mai zic de Brad, Stei, Beius, Alesd…
  Cand cineva serios si cinstit va ajunge sa conduca destinele tarii, ale judetelor, ale localitatilor poate ne vom reveni cumva!
  Deocamdata, somn usor si portofele pline bugetarilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian