Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Romania – din nou victima nepregatita

Am revazut zilele astea imaginile cu Putin depunand in ploaie o coroana de flori, la un monument inchinat memoriei unor eroi …nu stiu care si conteaza mai putin. L-am privit stand in ploaia aia deasa si rece, rezistand si refuzand orice protectie un timp suficient pentru mine si orice alt om normal sa ma fi bagat sub o copertina, ca umbrela ar fi fost inutila oricum. M-am cam speriat si m-a cam luat o raceala pe sira spinarii, pentru ca tot tipul ala sta pregatit cu peste o suta de mii dintre ai lui, cu capacitati si tehnica de lupta moderne si deloc negrijabile in coasta unei Ucraine bagate la colt. Tot el lansa spre NATO o lista de revendicari, ce ma lasase perplex cu o seara inainte prin tupeu, ironie si sarcasm nemaivazute in istoria diplomatiei post-WW2, un fel de ultimatum adresat Serbiei de Austro-Ungaria in preludiul scurt al Marelui Razboi, ceva gen sa nu ziceti ca nu v-am spus, ca nu avem motive sa ….

Sa …ce? Tipul neincovoiat in ploaie discuta cu un presedinte SUA care isi demonstreaza zinic limitele intelectuale ale unei batraneti deloc frumoase, salvat sistematic de la momente penibile doar de aparatul din jurul sau, cu un proaspat cancelar german pe cale de dezmeticire in post si cu o agenda cam paralela cu securitatea europeana, cu un Macron pe cale sa fie vanturat de valul schimbarii politice in Franta si care, oricum, nu a demonstrat prea mult in politica externa, departe chiar de ultimii presedinti de la Mitterand incoace, cu un Regat Unit macinat de problemele si dilemele interne, ale Commonwealth-ului, ale relatiei cu UE si SUA.

O droaie de analisti militari si strategi geopolitici ma linistesc pe toate canalele de comunicare ale online-ului. E bine. Facem fata, SUA are capacitate militara cat urmatoarele 20 de tari la un loc. Asa o fi, nu zic nu, dar …

In ce masura se poate SUA descurca atunci cand problemele de rezolvat se inmultesc si acutizeaza, dobandesc simultaneitate iar adversarii nu sunt pastori de capre cu kalasnicoave afgani sau proletari din Iraq sau Siria?

In ce masura se descurca Europa pe fondul unei crize energetice teribile, la inceput de iarna, cand cheia resurselor e in buzunarul de la costumul udat de ploaie a individului despre care vorbeam?

In ce masura va accepta societatea americana razboaie cu sute de victime zilnic -fii ai acestei natiuni, pe fronturi indepartate, ca sa ii apere pe unii vesnic slabi si nepregatiti? Vietnamul nu s-a sters si nu se poate sterge vreodata din memoria colectiva americana.

In 1453, cand Mahomed al II-lea, cu o forta militara imensa, ameninta determinat Constantinopolul, bizantinii se certau de zor pe o problema considerata mai importanta decat istoria ce statea sa se rostogoleasca implacabil -au ingerii sex? Daca da, care ar fi ala?

Daca ati fi trait acolo in epoca respectiva, sunt sigur ca vi s-ar fi parut normala starea de lucruri, pur si simplu datorita faptului ca parea un non sens ca maretul oras al lui Constantin sa cada vreodata, ca si daca amenintarea vine de undeva, Constantinopolul este atat de important politic si economic pentru Europa incat lucrul asta il face intangibil, ajutorul venind neindoios de pretutindeni. Si totusi, zidurile ce pareau de nepatruns au cazut, a cazut si orasul intr-un masacru de multe zile, in care dezbaterea filozofica si rezultatele ei nu au mai contat, a disparut un simbol si o civilizatie.

Si atunci, multe dintre argumentele bizantine aveau o baza stiintifica si tehnologica -cel mai complex si mai trainic sistem de fortificatii din istorie, cea mai terifianta si mai eficienta arma, cu un secret pastrat la fel de bine in Evul Mediu precum bomba cu neutroni de astazi -focul grecesc.

Istoria e foarte ironica de felul ei. Dupa aproape sapte secole disputa publica e tot despre sex. Nu mai discutam de ingeri ci de oameni, incercand sa amagim realitatea bilogica cu gramatica, sa brodam sofisme, si, tot ca bizantinii acum mai bine de o mie de ani, spargem icoane, de data asta in spirit woke si blm-ist. Pe alocuri s-au mai modificat usor subiectele si stilul, ineptia la nivel de clasa politica, dar si de societate, a ramas aceeasi. Pericolele sunt la fel de mari, in primul rand pericolul prostiei noastre asumata cu valoare de destin.

Vreau sa inchid paranteza si sa remarc ca societatea occidentala, cu tot avansul ei tehnologic, dar cu grave crize interne de destructurare si cu leadershipul la pamant, urmeaza sa se confrunte cu forte inferioare sub aspect material, dar manate in lupta de leaderi charismatici, determinati, eficienti si capabili. O societate care habar nu are ce vrea si care si-a pierdut directia morala, istorica chiar, se confrunta cu semi-barbaria orientata si determinata.

Pentru ce si in ce mod va rezista SUA -subminata social si erodata de disputele inutile ale corectitudinii politice, provocarilor unor adversari dispusi sa joace puternic, mizand pe carti putine, dar cu asteptari clare si identitati si scopuri precise?

Intre timp, in Romania, avem o brigada formata din generali (peste 1000), multi dintre ei specialisti in statul drepti, cu maslina in coltul gurii si paharul de vodca in mana, pe la chermeze si comemorari zis patriotice.

Mai avem soldati – baieti faini, oameni la locul lor si cu oarecare pricepere in lupta, dar mereu cu lipsuri in dotare si in activitatea de zi cu zi, nevoiti sa improvizeze perpetuu, gandindu-se la ceilalti, dezbracati de uniforma si hotarati sa le critice viitoarea pensie pe motiv ca e prea speciala, prea devreme, prea scumpa, prea …

Mai devreme sau mai tarziu, cu astfel de greutate in spate, SUA vor fi nevoite sa negocieze serios pentru a limita focarele de conflict, a pastra un control global cat de cat, o ordine si chiar o pace. Pe partea cealalta a mesei va sta tipul cu coroana de flori din ploaie, inca unul cu ochi oblici si privire de mandarin, inghetata in splendoare si plenitudine imperiala, probabil si altii mai tuciurii dar la fel de hotarati si agresivi in orice problema mai acatarii. Le va fi greu americanilor si orice intelegere vor fi nevoiti sa faca, va cuprinde state mici, de teapa unei Romanii adormite, inconstiente si delasate, nepregatite la intalnirea cu istoria.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie.

1 thought on “(OPINIE) Voicu Ienci: Romania – din nou victima nepregatita

  1. Cum ar reactiona SUA la o invazie simultana a Rusiei in Ucraina si a Chinei in Taiwan? Un scenariu de cosmar. Dar un cosmar nu foarte improbabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian