Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Se dorește (PETIȚIE) extinderea vacanței de iarnă până în 9 ianuarie pentru toți elevii! Ce părere aveți?

articol publicat în decembrie 20, 2021

Părințiim prin intermediul platformei declic.ro, solicită Ministerului Educației extinderea vacanței de iarnă până în 9 ianuarie 2022 și pentru toți elevii.

„Prin această petiție cerem Ministerului Educației să extindă vacanța de iarnă până în 9 ianuarie 2022 pentru toți elevii (deci și pentru cei din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal).

Momentan, conform ultimului ordin de ministru, vacanțele elevilor sunt planificate astfel:

* vineri, 24 decembrie 2021 — duminică, 2 ianuarie 2022 (!!), vacanță pentru toate clasele din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal;

* vineri, 24 decembrie 2021 — duminică, 9 ianuarie 2022, vacanță pentru grupele/clasele din învățământul preșcolar și primar.

De ce este important?

1) Potrivit Convenției asupra Drepturilor Copilului, adoptată de ONU în 1989:

– fiecare copil are dreptul la odihnă şi la timp liber, dreptul de a participa la jocuri şi la activităţi recreative proprii vârstei sale;
– fiecare copil are dreptul la protecție împotriva oricărei forme de exploatare;
– fiecare copil are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge și de a beneficia de serviciile medicale și de recuperare necesare pentru asigurarea realizării efective a acestui drept;
– fiecare copil are dreptul de a beneficia de un nivel de trai care să permită dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală și socială;
– fiecare copil are dreptul să crească alături de părinții săi.

2) Există familii în care un copil este în ciclul gimnazial, iar celălalt este în ciclul primar. Conform ordinului actual de ministru, ei ar avea vacanțe diferite (primul până în 3 ianuarie, celălalt până în 9 ianuarie), ceea ce îngreunează planificarea activităților în familie. Revenirea la vacanța unitară de iarnă pentru toți copiii ar rezolva această problemă.

3) Finalul de semestru este dificil pentru elevi, fiind încărcat cu teste, teze, lucrări, proiecte, referate – toate într-un ritm alert, cauzat de durata scurtă a semestrului. Așadar, o vacanță cu timp suficient pentru odihnă și recreere, fără teme, ar fi extrem de benefică.

4) Extinderea vacanței de iarnă pentru toți copiii până în 9 ianuarie 2022 ar permite acestora să petreacă mai mult timp în aer liber, practicând sporturi de iarnă, pentru îmbunătățirea sănătății fizice și psihice.

5) Există familii care și-au planificat de mult timp excursii pentru ianuarie 2022 (au și plătit avans) . Acordarea dreptului la vacanță unitară de iarnă le-ar permite acestora să beneficieze de excursiile pe care deja și le-au programat. Altfel vor pierde atât banii plătiți deja, cât și zilele de concediu pentru care au muncit întreg anul.

6) În octombrie 2021 elevilor din sistemul public le-a fost impusă o vacanță de două săptămâni, pe când cei din sistemul privat au putut să își continue studiile în sistem online. Acest lucru a avut ca efect modificarea structurii semestrului și realizarea activităților de evaluare în perioada sărbătorilor de iarnă, care astfel, în loc să fie pentru odihnă, deconectare şi celebrare religioasă sau în familie, s-a transformat într-o perioadă de stres şi de oboseală, atât pentru copii, cât şi pentru părinţii lor. Această decizie a guvernului a creat o inechitate inutilă față de elevii din sistemul public, care nu a făcut decât să accentueze și mai mult lipsa de socializare și de activităţi tipice copilăriei ce exista deja din pricina pandemiei.

Cerem așadar Ministerului Educației să ia în considerare aceste aspecte și să extindă vacanța de iarnă până în 9 ianuarie 2022 pentru toți elevii” arată semnatarii petiției.

Pentru a semna petiția, click aici!

1 thought on “Se dorește (PETIȚIE) extinderea vacanței de iarnă până în 9 ianuarie pentru toți elevii! Ce părere aveți?

  1. Stratulat Eduard spune:

    Nu mi se pare normal ca cei mici (grădiniță si clasele I-IV) să se bucure de o săptămână in plus de vacanta, iar cei mari,care deja sunt extenuati după toate tezele si munca grea de la scoala, sa se intiarca din vacanta cu motivul ca trebuie sa dea tezele care deja s-au sfârșit înainte de vacanta. AȘA CĂ VREM VACANTA PENTRU TOȚI, NU DOAR PENTRU MINISTER.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *