Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Valea Drăganului, Tranișu și Lunca Vișagului, stațiuni turistice? Poieni, Bologa, Hodișu și Morlaca, nu?

articol publicat în decembrie 22, 2021

Consilierul local Adrian Morariu atrage atenția față de un proiect de hotărâre care poate zgândării orgoliile din comuna Poieni, dat fiind faptul că este comună bogată, cu „sate cu personalitate”, să zicem, cu oameni care-s mândri că-s fie din Bologa, fie din Valea Drăganului sau Poieni…

Ce spune Morariu?

„Astăzi, 22 decembrie 2021, am avut surpriza în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului local, să fie solicitată suplimentarea ordinii de zi, la cererea domnului primar, cu un proiect de hotărâre ce are că scop demararea procedurilor pentru încadrarea satelor Valea Drăganului, Tranișu și Lunca Visagului în categoria stațiunilor turistice.

Astfel, aș vrea să îmi motivez votul de abținere, referitor la proiectul menționat mai sus.

  • Nu mi se pare corect, în calitate de primar, care ai fost ales de toți locuitorii comunei, să faci o astfel de propunere, care efectiv împarte comuna în două: Valea Drăganului, Tranișu și Lunca Vișagului, respectiv celelalte sate: Poieni, Bologa, Hodișu și Morlaca.
  • Motivarea edilului, a fost faptul că pe raza celor 4 sate nu există peste 100 de spații de cazare. FALS! Zonă turistică de interes local, poate să fie declarată, orice comună care are peste 100 de spații de cazare, pe comună!!! Nu neapărat în 2 sau 3 sate.
  • Nu putem exclude sub nicio formă satele Bologa, Morlaca, Hodișu și chiar centrul de comună, Poieni, dintr-un astfel de proiect, deoarece, ele au o încărcătură istorică importantă pentru comuna noastră (Cetatea, Castrul sau Moara de apă de la Bologa, evenimentele istorice care au avut loc în această zonă), au artiști de marcă la nivel județean și nu numai, au obiceiuri și tradiții reprezentative pentru întreaga comuna, au Verde de Bologa sau Zilele Cetății Bologa, au personalități importante la nivel județean și chiar național (de la foști miniștri, până la foști rectori, profesori universitari, consilieri județeni, etc.). Au liniște și peisaje superbe, chiar dacă nu au barajul Floroiu.
    • Tot în aceste sate avem Aquavia, apa plată alcalină cu unul dintre cel mai mare PH din țară, livrată inclusiv în UK, SUA sau Țările Arabe și încă peste 5 țări. Avem Păstrăvariă ecologică Bolloga (căruia azi i s-au aprobat 20.000 lei pentru un eveniment ce urmează să fie preluat de posturi importante de televiziune și agenții de presă) cu un pește apreciat de personalități importante la nivel național.
    • Avem micii producători/agricultori locali din satele Poieni, Bologa sau Morlaca, care se luptă în fiecare zi să realizeze cele mai gustoase produse.
  • Nu poți, să vi și să faci o astfel de propunere, fără o discuție din timp cu locuitorii comunei, indiferent de sat, deoarece este un proiect pe termen lung, este important pentru toți, nu doar pentru un grup de interese. Prin care să le prezinți avantajele și dezavantajele, ce se întâmplă cu taxele și impozitele, cu punctajul fondurilor europene, etc.
  • Nu poți LEGAL, să faci o astfel de propunere, fără să informezi consilierii locali, printr-un proiect de hotărâre, printr-o fundamentare, trimisă din timp.
  • Nu poți moral, dacă într-adevăr îți pasă de comună (nu doar de interesul propriu sau al unui grup) să faci o astfel de propunere, în condițiile în care nu ai apă potabilă în viitorul sat al stațiunii turistice, când nu ai canalizare funcțională, când nu ai un proiect de amploare finalizat în 14 ani de mandat, când toate lucrările sunt începute și nefinalizate.

Comuna Beliș, a demarat acest proiect pentru toată comuna, Sacuieu presupun că la fel (sunt doar cele 3 comune care au demarat un astfel de proiect)

Mă întreb, de ce oare comuna Sâncraiu, nu dorește să fie declarată stațiune turistică? Are toate condițiile, de unele beneficiază și copii de pe raza comunei noastre.

Care este scopul acestui proiect? De ce doar o zonă anume? Cine are pensiuni sau terenuri în zona respectivă? Le crește valoarea proprietăților, dacă o declarăm stațiune turistică? Întradevăr, nu e tot una să cumperi un teren în stațiune turistică sau să cumperi un teren în zonă defavorizată.

PS: Proiectul a trecut, cu o singură abținere. Eventual întrebații pe ceilalți consilieri locali, care sunt avantajele și dezavantajele unui astfel de proiect, important pentru toată comuna!” a comentat proiect, Morariu, pe o rețea de socializare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *