Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Interviu EXPLOZIV cu Laurențiu Nistor: Va candida în 2024! Care sunt proiectele pentru Hunedoara? Cum e relația cu PNL?

Laurențiu Nistor este politicianul care a câștigat aproape tot în județul Hunedoara din 2008 încoace: Trei mandate de deputat, două victorii indiscutabile la Consiliul Județean Hunedoara, șefia partidului la nivel județean, lejer. Un asemenea palmares politic este greu de egalat, la nivel județean Ioan Mircea Moloț apropiindu-se de unele rezultate ale lui Nistor, iar la nivel de anduranță mai înscriindu-se Mircea Muntean (fost primar al Devei și deputat), Tiberiu Iacob Ridzi (eternul primar al municipiului Petroșani și lider important al PDL în trecut), Florin Cazacu (primar din 2004 în Brad și fost președinte al PSD Hunedoara), frații Resmeriță unul parlamentar la al III-lea mandat, celălalt primar, Natalia Intotero (deputat la al III-lea mandat, fost secretar de stat și ministru), Carmen Hărău (fost deputat, om politic și astăzi extrem de influent și potent financiar) și Ovidiu Furdui (cu „n” mandate de primar în Crișcior și lider al asociației primarilor din Hunedoara).

Unii ar spune că-i facem lui Laurentiu Nistor un laudatio prea generos: Poate, însă victoriile politice sunt ale lui și ale echipei sale și în mod cert este mai performant politic ca cei numiți mai sus, așa că fie că vor, fie că nu, îi va mai stăpâni o perioadă.

La final de an ne-am propus să-i adresăm o serie de întrebări administrative și politice, într-un interviu în EXCLUSIVITATE pentru Apuseni Info.

Apuseni Info: Domnule președinte, nu ați pierdut până astăzi nicio luptă politică, atât electorală, cât și internă în PSD Hunedoara. În multe comune cu primari liberali, în 2020 ați bătut măr candidatul PNL-USR la Consiliul Județean Hunedoara 🙂 Care este rețeta succesului? Cum ați zdrobit partidele de dreapta în 2020?

Laurențiu Nistor: În primul rând, vă mulțumesc pentru oportunitatea de a mă adresa, prin intermediul dumneavoastră, publicului interesat de activitatea mea politică și administrativă. Și încep cu o scurtă precizare: nu numai în comune, ci și în municipii și orașe conduse de primari de dreapta, am câștigat alegerile locale din 2020. „Succesul”, așa cum poate fi privită victoria în alegeri, nu are o rețetă anume, nu pui câte puțin din fiecare ingredient, așteptând apoi rezultatul final. Succesul se datorează muncii în echipă, seriozității cu care colegii mei din Organizația Județeană a PSD Hunedoara au tratat alegerile și abordarea noastră realistă. Județul Hunedoara a fost condus de partide de dreapta timp de 12 ani, din 2004 până în 2016. Victoriile categorice ale PSD din 2016 și din 2020 sunt vocea încrederii pe care hunedorenii ne-au acordat-o, dar nu necondiționat! Avem datoria, și cred că facem deja acest lucru, să demonstrăm eficiență la nivelul administrației județene.

Apuseni Info: Sunteți probabil cel mai experimentat lider al PSD din Ardeal. Ați fost în conducerea partidului, la cel mai înalt nivel, sub Victor Ponta, Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă și mai recent Marcel Ciolacu. Ce i-ați învățat pe fiecare din experiența dvs. politică și ce ați învățat dumneavoastră de la președinții PSD?

Laurențiu Nistor: Eu sunt fidel unui principiu, acela că nu există un om care să le știe pe toate. Am avut și am șansa de a mă înconjura de oameni pregătiți, oameni tineri, pe care mă pot baza, cu care fac o echipă extraordinară. A spune sau a lăsa de înțeles că te pricepi la toate este o dovadă de lipsă de realism. Chiar dacă am o experiență politică și administrativă de peste 30 de ani, sunt gata să descopăr și să învăț ceva nou oricând! Învățăm în fiecare zi, chiar și din greșeli, ale noastre și ale celor din jur. Ce-am învățat din activitatea liderilor pe care i-ați enumerat? Cred că cea mai importantă concluzie a ultimilor ani este aceea că trebuie să păstrăm unitatea partidului. Eu nu pot spune că am învățat pe cineva ceva, dar dacă, din experiența mea, le-a folosit cândva un sfat, eu sunt mulțumit.

Apuseni Info: Cum evaluați relația politică, mai nou de parteneriat, cu deputatul Vetuța Stănescu, liderul PNL Hunedoara și cu Prefectul Călin Marian?

Laurențiu Nistor: Pentru mine, cuvântul dat are o greutate mai mare decât o înțelegere scrisă. Pornind de la acest principiu, relația cu partenerii liberali este, până acum, una corectă. Contextul politic actual a generat această coaliție la care a aderat și UDMR, din nevoia de a asigura o stabilitate economică și socială a României, în această perioadă dificilă. S-a demonstrat că alianța de dreapta formată în urma alegerilor din 2020 câștigate, de fapt, de PSD, a fost o construcție forțată cu o componentă toxică din partea așa zis „progresistă”. Românii se confruntă cu probleme majore, iar lipsa empatiei și a măsurilor sociale sunt de neiertat! Cred în acest parteneriat cu PNL atâta timp cât fiecare își respectă angajamentele.

Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara (PSD) și Prefectul Călin Marian (PNL)

Este important să găsim calea comună de înțelegere pentru ca hunedorenii să simtă că lucrăm în interesul comunităților locale, indiferent de cine se află la conducerea primăriei sau a instituțiilor publice de interes județean.

Apuseni Info: Hunedoara, un județ iubit de Dumnezeu, prin bogățiile peisagistice și de patrimoniu lăsate, a fost vitregit de politicile de la București, din ultimii 30 de ani. Au fost închise minele din Valea Jiului, din Țara Moților, combinatul de la Hunedoara, recent Termocentrala de la Mintia. Din noua postură, de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, cum vedeți refacerea economică și socială a județului în următorii ani? Pe ce industrii pariați, pariază factorii decidenți județeni?

Laurențiu Nistor: Mi-aș fi dorit să nu ne grăbim cu închiderea minelor, Combinatele siderurgice de la Hunedoara și Călan, Uzina Mecanica Orăștie. Vedeți cum stau lucrurile în Europa. Deocamdată, nimeni nu este pregătit să renunțe la utilizarea combustibililor fosili. Încă sunt cea mai sigură sursă de energie. Aș fi mers pe investiții masive și retehnologizare pentru reducerea poluării. Așa, Valea Jiului, Țara Zarandului, chiar și zona Devei au avut mult de pierdut, inclusiv la capitolul resurse umane. Oamenii s-au reorientat profesional, au plecat mulți printre străini, am rămas fără specialiști. Asta este durerea cea mare. Acum, a apărut situația cu Termocentrala Mintia. Nu m-aș fi gândit niciodată că acest colos industrial, unde mi-am început activitatea în câmpul muncii, se va închide vreodată. Era un punct strategic în sistemul energetic național, acum am rămas descoperiți. Regret că Guvernul nu a înțeles în anii trecuți să accepte trecerea termocentralei în administrarea Consiliului Județean Hunedoara care i-ar fi putut asigura funcționarea.

Din păcate, în ultmii ani s-a vorbit foarte mult despre trecut, uitând că trebuie să ne concentrăm pe viitor. Potențialul uriaș pe care îl are județul Hunedoara din punct de vedere turistic trebuie fructificat din plin, iar pentru asta este nevoie de o infrastructură pusă la punct. În cifre, vă pot spune că numai în acest an, Consiliul Județean Hunedoara a alocat peste 27 de milioane de lei pentru întreținerea și reparația drumurilor județene. S-au executat lucrări pe aproape 350 de kilometri de drumuri județene și ne pregătim să atragem fonduri prin Programul Anghel Saligny în valoare de 477 de milioane de lei pentru modrnizarea unor sectoare de drumuri județene.

Pariul, în general, nu este o dovadă de înțelepciune, de aceea prefer să spun că deschiderea spre noile industrii și capacități de producere a energiei trebuie să fie o prioritate, însă pentru asta e nevoie de a asigura forța de muncă necesară. Și iată cum, ajungem din nou la politici sociale. Hunedorenii vor dori să muncească aici, acasă, dacă vor fi plătiți corespunzător. În programul de guvernare sunt prevăzute creșteri salariale, însă și operatorii economici trebuie să țină cont că așteptările sunt altele față de acum, 10-15 ani, de exemplu.

Acum, Academia Română lucrează la strategia de dezvoltare economică a județului Hunedoara. Va fi o strategie realistă, cu bătaie lungă pe viitor. La finalizarea sa, voi putea spune cu certitudine cum va arăta viitorul economic și social al județului Hunedoara.  

Apuseni Info: Cum va simți Hunedoara binefacerile banilor din PNRR. Considerați că UAT-urile vor primi finanțare pentru proiectele depuse? Poate fi acest PNRR și o șansă pentru redresarea economică a județului sau au fost create expectanțe prea mari cu privire la acest program?

Laurențiu Nistor: Toată Europa, greu încercată din cauza pandemiei, se bazează acum pe acest program. Pentru a reuși atragerea unor fonduri consistente trebuie să fim foarte hotărâți, să cântărim bine proiectele pe care vrem să le facem. Nu trebuie să pierdem timp, trebuie să avem proiecte bine scrise, bine argumentate, apoi să ne încadrăm obligatoriu în termenul de finalizare. Am încredere că primarii din județ, mulți dintre ei cu experiență în atragerea de fonduri, vor reuși să obțină finanțarea dorită. Dar nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece, nu va curge dintr-o dată lapte și miere, mai ales că o parte din bani sunt luați cu împrumut și trebuie returnați.

Apuseni Info: Domnule președinte Nistor, la Deva actualul edil nu are o largă susținere publică, prin urmare în 2024, pentru prima dată, stânga poate cuceri cetatea Devei. Cine sunt posibilii candidați la primăria Deva? Aveți o strategie pentru bătălia Devei?

Laurențiu Nistor: Nu știu cât de largă sau nu este susținerea publică pentru actualul primar al Devei, la fel cum, nu am o astfel de cercetare sociologică pentru ceilalți primari. Oricare ar fi situația la zi, este încă devreme să vorbim despre candidați la alegerile locale din 2024. Până atunci este timp pentru primarii cu rezultate modeste să „dea lovitura”, dacă îmi permiteți această exprimare, iar pentru cei care cred că sunt în vârf, să dea greș. Suntem la începutul unui nou exercițiu financiar al UE, se finanțează proiecte prin PNRR și Programul Anghel Saligny, acest PNDL 3, deci sunt create premisele unor schimbări de opțiuni în rândul electoratului.

Strategia PSD pentru alegerile locale din 2024 se construiește în fiecare zi, atât la nivelul localităților, cât și la nivel județean.

Apuseni Info: Zona Bradului este recunoscută ca fiind și „Țara Aurului”. Considerați că mineritul, în special cel de suprafață, mai este o soluţie economică viabilă pentru traiul de zi cu zi al oamenilor din Apuseni? Pot încăpea și mineritul și turismul în aceeași teacă?

Laurențiu Nistor: Județul Hunedoara este singurul județ din România pe teritoriul căruia există două structuri asociative de dezvoltare teritorială integrată, respectiv Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Moții, Țara de Piatră”, din care fac parte 5 județe din zona Munților Apuseni (Alba, Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara) și 16 UAT-uri din județul Hunedoara (Baia de Criș, Balșa, Băița, Blăjeni, Brad, Bulzeștii de Sus, Buceș, Bucureșci, Certeju de Sus, Crișcior, Geoagiu, Luncoiu de Jos, Ribița, Tomești, Vața de Jos, Vălișoara) și Asociația pentru Dezvoltare Teritorială Integrată „Valea Jiului” (6 UAT-uri din județul Hunedoara: Aninoasa, Lupeni, Petrila, Petroșani, Uricani, Vulcan), care vor beneficia de finanțări europene nerambursabile.

Recent, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat prin Acordul de Parteneriat pentru perioada de programare 2021 – 2027, finanțarea ITI „Moții, Țara de piatră”, ceea ce înseamnă bani pentru: investiții în infrastructura rutieră, apă – canal, servicii sociale și de sănătate, educație și cultură, turism, dar și investiții adresate mediului de afaceri, sectorului agricol și montan.

Zona Munților Apuseni are viitor dacă privim cu realism spre potențialul extraordinar pe care îl are, spre rolul pe care îl poate avea pe viitor ca zonă prielnică pentru producerea produselor ecologice și pentru turism.

La Țebea

Apuseni Info: Hunedoara este un județ cu un potențial turistic extraordinar. Ce propuneri de dezvoltare a turismului aveți, având în vedere peisajele spectaculoase din Hunedoara, Munții Metaliferi, de bogăția de trasee minunate, peșteri, localități cu un potențial turistic uriaș din Apuseni dar și cu un potențial cultural și de patrimoniu deosebit?

Laurențiu Nistor: Strategia aflată în lucru va avea o componentă importantă și în această direcție. În momentul de față, în Țara Zarandului avem câteva repere importante pe baza cărora putem construi un turism durabil. În portofoliul Consiliului Județean Hunedoara este Panteonul Moților de la Țebea, unde își doarme somnul de veci Avram Iancu și se află Gorunul lui Horea, avem punctul expozițional „Zestrea Apusenilor” de la Vața de Jos și casa memorială a lui Avram Iancu de la Baia de Criș. Sunt trei obiective administrate de fosta Agenție de Dezvoltare Economico-Socială, pe care am reorganizat-o și am transformat-o în direcție. Oamenii de acolo sunt direct răspunzători de aceste obiective pe care trebuie să le pună în valoare. Puțină lume știe, dar în zona Bradului avem de la Ocișor la Curechiu ruta cultural-turistică ”Biserici de lemn din Țara Aurului”, care include 11 biserici de lemn, unele monument istoric. La Ribița și Crișcior avem două biserici de piatră de o excepțională valoare istorică și arhitecturală. Călătorul care alege această rută are și alte oportunități: la Baia de Criș există o mănăstire franciscană cu o arhitectură deosebită, de care știe puțină lume. Apoi, avem masivul stâncos de la Buceș-Vulcan pentru drumeții și escaladă, o grămadă de peșteri, mici cascade spectaculoase, dar și locurile unde s-au purtat lupte crâncene în vremea răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan de la 1784 sau a Revoluției de la 1848.

Zona Bradului se poată mândri și cu un nume cu rezonanță: Arsenie Boca. Născut la Vața de Sus, Arsenie Boca este un simbol al românilor ortodocși, nu doar al celor care locuiesc în județul Hunedoara. Avem în plan să creem o rută religioasă către locul său de naștere, care să ofere călătorului posibilitatea de a vedea și frumusețile naturale ale zonei. Iată că oportunitățile există, iar strategia noastră le va pune în valoare.

Apuseni Info: Când vom avea modernizate trei drumuri importante pentru Țara Zarandului: DJ 707 Vața de Jos (jud. Hunedoara) – Petriș (jud. Arad), DJ 706B: Luncoiu de Jos – Stejărel – Luncșoara – Dumești – Sârbi (DJ 706), și DJ 762: Baia de Criș – Bulzeștii de Sus – limită județ Alba? În ce stadiu ne aflăm la fiecare, pe tehnic?

Laurențiu Nistor: Toate cele trei drumuri la care faceți referire fac obiectul cererilor de finanțare depuse în vederea obținerii de fonduri prin Programul Național „Anghel Saligny”. În ceea ce privește Drumul Regelui, adică DJ 707 Vața de Jos (jud. Hunedoara) – Petriș (jud. Arad), am făcut demersurile necesare și pe linia atragerii de fonduri europene. Consiliul de Dezvoltare Regională Vest a aprobat includerea acestui drum pe lista proiectelor aferente domeniului infrastructurii rutiere de interes județean la nivelul regiunii.

În detaliu, pentru celelalte două drumuri există deja documentațiile de avizare a lucrărilor de investiții. Vom avea cele trei drumuri modernizate atunci când vom obține finanțările necesare implementării proiectelor de modernizare, lucru care sper că se va întâmpla în acest mandat. 

În prezent, sunt în derulare lucrările de modernizare a șase kilometri de drum care vor face legătura între Curechiu și Almașu Mic de Munte. Este vorba de DJ 741 care leagă comunele Bucureșci și Balșa. Prin această modernizare se va realiza conexiunea între satele de pe Valea Crișului Alb și localitățile de pe valea Geoagiului.

Apuseni Info: Veți mai candida în 2024 la președinția Consiliului Județean Hunedoara?

Laurențiu Nistor: Eu mă rog bunului Dumnezeu să ne dea sănătate, mie și echipei mele pentru a face lucruri bune pentru hunedoreni și pentru județul Hunedoara. Așa cum am spus și mai sus, este devreme să vorbim despre candidaturi pentru alegerile din 2024 dar, da, îmi doresc să candidez pentru încă un mandat de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, pentru că am energia necesară și știu că pot lucra eficient pentru hunedoreni și pentru județul Hunedoara.

Apuseni Info: Dacă ar fi să enumerați câteva principii în care credeți cu tărie, care ar fi acelea și de ce?

Laurențiu Nistor: Sunt un om modest, născut și crescut la țară, mă ghidez după valorile sănătoase moștenite de la părinți, bunici și asta mi-a fost de mare ajutor. Am fost, sunt și voi fi mereu în mijlocul oamenilor. Sunt multe principiile după care mi-am format cariera politică și administrativă, două dintre ele îmi sunt mai aproape. Cuvântul dat e mai puternic decât o semnătură – pentru că fără onoare, orice înțelegere e sortită eșecului și al doilea, acela că atunci când îl ai pe Dumnezeu în suflet, nimic nu este imposibil – pentru că doar prin credință ne putem împlini rostul pe pământ.   

2 thoughts on “Interviu EXPLOZIV cu Laurențiu Nistor: Va candida în 2024! Care sunt proiectele pentru Hunedoara? Cum e relația cu PNL?

  1. Poate sa zica oricine orice despre presedinte CJ Hunedoara, domnul Nistor, dar ii rupe pe toti. Politic vorbind nu are cine sa-i ia fata. Drept e ca si echipa formata pentru alegerile din 2020 a fost beton armat. Felicitari pentru ce ati facut si pentru ce veti face!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian