Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

DN1 E60 Cluj-Huedin-Aleșd-Oradea a fost „drumul morții” și în 2021: De ce se produc atât de multe accidente?

articol publicat în decembrie 30, 2021

2021 a fost încă un an negru pentru DN1 E60 Cluj-Huedin-Aleșd-Oradea, zeci de accidente grave, cu numeroase victime și răniți fiind raportate de autorități.

Sorin Rus, fostul șef al Serviciului Poliției Rutiere Cluj, a explicat jurnaliștilor de la Napoca LIVE, fiind apoi preluat de Știri de Cluj, de ce se produc atât de multe accidente pe DN1 E60 Cluj-Huedin-Aleșd-Oradea și ce măsuri simple, dar eficiente de reducere a accidentelor, pot fi luate de autorități.

„Își supraevaluează forțele și capacitățile. Au fost câteva accidente pe fondul oboselii, care este criminală, mai rău ca alcoolul, când ești obosit. Vin mulți din Occident și merg spre Republica Moldova, cum a fost ultimul accident. 

Sunt și conducători auto de transport greu care obosesc, sunt stresați și nu mai au răbdare. Pe lângă asta e și infrastructura. Se puteau face niște amenajări rutiere care să îi oblige să reducă viteza: parapete pe mijlocul drumului și semnalizări.

În principal, și statistica nu se schimbă, clujenii sunt cei care produc accidentele de circulație. Pentru că ei iau lucrurile cu ușurință. Cei care pornesc la drum lung sunt mai atenți. 

Sunt și multe erori pe care le văd. Marcaj discontinuu, noaptea înainte de curbă, care le comunică celor care sunt în tranzit că pot să depășească și pot risca să se arunce în depășiri. De aici vin accidente.

Sunt marcaje care trebuie refăcute. Trebuie marcaje dublu component, care vibrează, dacă șoferul iese de pe drum sau intră pe sensul opus are o vibrație, iar asta îi obligă pe toți să își țină benzile de circulație”, a precizat fostul șef al Poliției Rutiere, la Napoca Live, preluat apoi de Știri de Cluj.

Câteva dintre accidentele grave din 2021:

Recomandări preventive pentru un trafic rutier în siguranţă:

Conduceți cu prudență, măriți distanţa de siguranţă în mers, adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante.

Evitați acţionarea bruscă a volanului şi a frânei şi utilizaţi cu precădere frâna de motor, pentru evitarea acvaplanării sau derapajelor necontrolate.

În condiţiile unui trafic aglomerat, condiţiile meteo nefavorabile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile! Nu vă angajaţi în depăşirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate şi efectuați fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceţi, iar pentru a comunica folosiți sistemele hands-free.

Pietonii sunt rugaţi să îşi ia toate măsuri de precauţie pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *