Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Quadrantidele, prima ploaie de stele din anul 2022: Cum se poate observa ploaia de stele?

articol publicat în ianuarie 1, 2022

Anul începe cu Quadrantidele, un curent de meteori ce are radiantul în constelaţia Bootes, lângă Carul Mare. Maximul curentului se produce în ziua de 3 sau 4 ianuarie.

Este unul din cei mai puternici curenţi de meteori, producând, în timpul maximului între 100 şi 140 de meteori pe oră. Meteorii acestui curenţi sunt strălucitori și foarte rapizi.

Cum se poate observa ploaia de stele?

Pe lângă calitatea de a fi spectaculoase, stelele căzătoare mai au un plus: se văd cu ochiul liber și nu este nevoie de instrumente astronomice pentru a le observa.

Pentru Quadrantide vă trebuie totuşi puţină răbdare, îmbrăcăminte groasă şi cer senin. Meteorii acestui curent sunt destul de slabi ca strălucire, fiind nevoie de un cer curat, fără lumini, pentru a-i putea observa. Trebuie să priviți cerul și să aşteptaţi 15 minute pentru ca ochiul să se acomodeze cu întunericul.

Cu cât locul de unde observaţi este mai întunecat, adică nu aveţi lumini împrejur (cel mai bine, în afara orașelor), cu atât veţi vedea mai mulţi meteori. Dacă nici Luna nu se află pe cer, puteţi observa în condiţii ideale meteorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *