Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Fără Gerul Bobotezei în 2022: În zona Munților Apuseni vom avea temperaturi de martie!

articol publicat în ianuarie 3, 2022

Potrivit estimărilor meteorologice emise pentru intervalul 3 – 31 ianuarie 2022 de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată, publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valorile termice vor fi mai mari în luna ianuarie decât cele specifice pentru această perioadă în aproape toate regiunile ţării.

Prognoza meteo în România, 3-9 ianuarie 2022, temperaturi

În preajma Bobotezei, vor fi temperaturi mult peste normalul perioadei. Luni și marți sunt anunțate maxime între 8 – 10 grade. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei am putea ajunge chiar la temperaturi de 12 – 14 grade.

Ajunul Bobotezei, miercuri, aduce temperaturi la nivelul întregii țări între 12 – 14 grade, izolat chiar 15 grade. În zonele montane vor fi 8 – 10 grade, respectiv 6 –7 grade pe creste.

De joi vremea intră într-un proces de răcire, care duce maximele doar spre 7 –8 grade în mare parte din țară. Excepțiile vor fi Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, unde ziua de Bobotează vine cu maxime de 12 – 14 grade. În zonele montane, maximele diurne vor fi negative.

Weekendul aduce temperaturi din ce în ce mai mici, astfel că doar prin sudul țării (Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei) mai avem parte de valori spre 4 – 5 grade.

În Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei vor varia de la 0 spre 1-2 grade, posibil valori mai mici mai ales în zonele depresionare și montane (aici maximele vor fi negative, –2 spre –4 grade, cu –6, –7 grade pe creste).

Prognoza meteo în România, 3-9 ianuarie 2022, precipitații

Luni vor fi ploi în Crișana, Maramureș, Transilvania. Izolat, sunt posibile ploi și prin sudul Moldovei și nordul Dobrogei. În zonale montane predomină lapovița și ninsorile. Tot în zonele montane sunt posibile și cantități de 10 – 15 l/mp.

Marți avem parte de ploi în Crișana, Maramureș, Moldova. La munte vor fi ploi, lapoviță și ninsori, precipitații care vor acumula maxim un 3 – 5 l/mp.

Miercuri – Ajunul Bobotezei vine cu ploi prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, iar spre finalul zilei și prin Banat.

Joi, ploile ajung și prin Oltenia, Transilvania, nordul Moldovei.

În zonele montane, iar seara și prin Transilvania și Maramureș, vor predomina lapovița și ninsorile.

În noaptea de joi spre vineri ploile rămân de interes în estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea, ninsorile prin zonele montane, pentru ca, în restul zilei, precipitațiile să lipsească.

Sâmbătă va ploua prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, izolat și prin Banat, în timp ce prin zona Meridionalilor și a Carpaților de Curbură vom avea parte de lapoviță și ninsori. Așteptăm cele mai mari cantități prin nordul Munteniei, 7 – 10 l/mp.

Duminică aduce precipitații la nivelul întregii țări, și importante cantitativ. Predomină ploile prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei. În Transilvania, Maramureș, zonele montane și nordul Moldovei predomină ninsorile, chiar moderat / abundente. În aceste regiuni se vor acumula și 15 – 20 de l/mp.

Strat de zăpadă

Vorbim de o săptămână cu destul de puține precipitații, salvată spre finalul ei. Se vor acumula între 10 – 15 l/mp în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor montane, centrului și nordului Munteniei, zone unde se pot acumula și 15 – 20, izolat 25 de l/mp.

Deși am intrat în luna ianuarie și zăpada ar trebui să fie la ordinea zilei, din păcate, nici această primă săptămână din noul an nu aduce mult așteptatele ninsori și prin sudul țării. De fulgi de nea se vor bucura tot cei din zonele montane, izolat cei din Transilvania și nordul Moldovei.

Ca atare, nici stratul de zăpadă nu aduce cine știe ce noutăți. Avem în continuare zăpadă din belșug în zonele montane (pe creste ajungem și la peste 50 – 60 cm), prin Transilvania (3 – 5, izolat 7 cm) dar și prin nordul Moldovei (5 – 7 cm).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *