Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Rusia dă șah Europei: Prețul gazului în Europa a crescut într-o zi cu peste 30%!

Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au înregistrat marţi o creştere de peste 30%, în condiţiile în care livrările limitate din Rusia au relansat îngrijorările cu privire la o posibilă criză energetică într-un moment în care continentul se îndreaptă spre o perioadă cu temperaturi scăzute, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit traderilor, conducta Yamal, una din principalele conducte pentru livrarea de gaze naturale din Siberia în Europa, continua să funcţioneze marţi în sistem reverse, pentru a 15-a zi la rând, ceea ce înseamnă că în loc să trimită gaze naturale ruseşti spre Europa, livra gaze din Germania spre Polonia. În paralel, livrările de gaze ruseşti din Ucraina spre Slovacia erau şi ele la un nivel redus.

În acest condiţii, la bursa TTF de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze cu livrarea în luna următoare au urcat marţi cu 27,50 euro, ajungând în jurul orei 11.41 GMT până la valoarea de 99,50 euro pentru un Megawatt-oră, în timp ce cotaţiile la contractul pentru ziua următoare au crescut cu 30,50 euro până la 97 de euro pentru un Megawatt-oră.

Prognozele meteo referitoare la o scădere a temperaturilor în Europa au pus şi ele presiuni pentru creşterea preţurilor la gaze însă nivelul redus al livrărilor din Rusia a fost principalul factor care a stat la baza creşterii cotaţiilor, susţine un trader citat de Reuters.

1 thought on “Rusia dă șah Europei: Prețul gazului în Europa a crescut într-o zi cu peste 30%!

 1. Dintr-un articol de acum 2 saptamani cu referire la investitia retelei de gaz Deva-Stei…
  ….”există cofinanțări din bugetele publice sau firme interesate de localitățile respective. Dacă investiția într-o astfel de rețea nu e atractivă pentru firmele din domeniu, fără cofinanțarea acesteia de către primărie, e puțin probabil să se realizeze curând”…
  Vesti triste, oameni buni!
  Pretul gazului se scumpeste zilnic…
  Va vine sa credeti sau nu, zilnic! Se inchide combinatul chimic Azomures si partial ALRO Slatina!
  Si astia dau cu aiurelile astea …atractiva pentru firmele din domeniu…
  Vai, vai! Ce firma este atractiva de la Deva la Beius, va rog sa ma anuntati, poate eu nu stiu???
  Nici in Deva nu mai este nimic atractiv, ce sa mai zic de Brad, Stei, Beius, Alesd…
  Cand cineva serios si cinstit va ajunge sa conduca destinele tarii, ale judetelor, ale localitatilor poate ne vom reveni cumva!
  Deocamdata, somn usor si portofele pline bugetarilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian