Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Soarta Ucrainei se joaca in Kazahstan

Ca sa putem intelege ceva din ce se intampla in Kazahstan, prima data ar trebui sa punem mana pe o harta si sa privim cu atentie. Am observa ca, Superman sa fie, si SUA nu ar putea vreodata sa intervina militar acolo, fara sa declanseze un conflict cu potential mondial.

Cea mai mare parte a frontierei statului kazah e cu Rusia (mai mult de jumatate) si China. Ramane o parte a vecinatatii cu celelalte „-stane”, cu Georgia si Azerbaidjanul peste Marea Caspica, o proximitate complicata a Turciei, Iranului si Indiei.

Sub aspectul resurselor, acest stat al Asiei Centrale reprezinta diamantul coroanei -petrol, uraniu, dar, mai ales, gaze naturale in cantitati impresionante si tentante pentru marile economii ale lumii, un magnet care a atras mereu relatia economica privilegiata si determinanta cu Rusia, investitii chinezesti de peste 20 de miliarde de dolari si, atentie, americane spre 40 miliarde. UE si Turcia incearca, la randul lor si chiar reusesc sa tina pasul unor parteneriate economice cu sapte sau opt zerouri in coada totalurilor, o gravitatie spre un Eldorado cu o suprafata de cam 11 ori cea a Romaniei, locuit de un numar de kazahi comparabil cu cel al romanilor.

Istoric, statalitatea kazaha reprezinta o noutate, pe un teritoriu care, fie nu a fost organizat temeinic vreme de secole, fie a intrat, cel putin in epoca moderna, in sferele de influenta si administrare ruse, chineze sau otomane (in acest ultim caz, intr-o mai mica masura politic, dar pregnant etnic si cultural).

Traditia statala kazaha deriva din organizarea si apoi dezintegrarea defunctei URSS, avand o legatura, continuitate si conditionalitate determinate de practicile, cultura politica si sferele politice de sorginte sovietica, anterioare obtinerii independentei.

Conditionalitatea istorica si economica determina profilul actual al societatii kazahe. Peste etosul razboinic, al etniilor itinerante, s-a suprapus o solida receptare culturala si civilizationala europeana -venita atat pe filiera rusa, dar si otomana, ceea ce a asigurat echilibrul cu o spiritualitate musulmana moderata, lipsita de excese, care a cedat gestiunea politica spre un stat si o elita eminamente laice.

In paralel, structura patriarhala puternic ancorata in traditii, cu valori stricte reflectate in relatiile si interesele de familie si clan, a determinat, sub influenta culturii politice sovietice, un sistem relational pe langa stat si institutiile sale, capabil sa il influenteze si sa structureze piramida unei puteri reale -politica si economica, peste lege, dar intr-un strict cod moral propriu. Avem, astfel, o asazisa coruptie la lege, dar pe un cod deontologic strict determinat, un sistem institutional modern dublat de un altul, relational si ierarhic informal, care il conditioneaza si il administreaza pe primul. Dictatura este starea naturala a mediului politic, in timp ce coruptia este modelul actiunii sociale si economice, o coruptie sistemica si ierarhizata, nu una dezorganizata, haotica.

In aceste conditii, bazandu-se pe resurse considerabile si aparent inepuizabile, statul, desi corupt si slabit in esenta institutiilor sale, functioneaza si constituie un partener economic de incredere, creeaza un mediu de business primitor atat pentru dictaturile lui Xi Jinping, Putin sau Erdogan, dar si pentru democratia lui Biden sau Macron.

Bineinteles, prin prisma traditiei de un secol, a realitatii geopolitice, a influentei culturale necesare si determinante, cordonul ombilical al elitei politice si economice kazahe este tinut cu strictete de Moscova, ceilalti jucatori fiind doar pretendenti, uneori problematici, cand UE devine principalul partener comercial, cu o felie reprezentand o treime din comertul Kazahstanului (2020).

Ca oriunde in lume, avalansa investitionala aduce potential de influenta si control politic, rusii trebuind, din acest punct de vedere, sa fie mereu cu ochii in patru, pentru a-si conserva pozitiile castigate. Pentru aceasta, pe langa acorduri economice si politice generoase si linistitoare, exista Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva, un organism care permite Rusiei sa intervina militar, cu acoperire juridica internationala, atunci cand interesele ii sunt periclitate in statele membre sau, pur si simplu, atunci cand isi doreste intarirea pozitiilor prin schimbarea unor paradigme existente.

Motivul actual al interventiei ruse nu imi pare a fi neaparat pericolul pierderii unor pozitii in Kazahstan, ci mai mult dorinta de a-si extinde si intari controlul intr-o zona, la o masa la care alti invitati si-au intins coatele prea mult si prea relaxat.

Faptele din ultima zi demonstreaza ca situatia nu e nici pe departe scapata de sub control, precum in vremea Revolutiei Portocalii de la Kiev. Avem actiuni de strada de relativ mici dimensiuni, bine organizate si puternic distructive, sporadice succese ale manifestantilor, pactizari izolate si formale ale unor membri ai fortelor de represiune. Raspunsul viguros pare sa vina atat din partea presedintelui Tokaev -nonsalant in limba rusa la TV, dar si al fortelor de ordine, asta in timp ce zeci de avioane transporta tehnica de lupta si militari rusi, care ocupa principalele obiective strategice.

Asistam la o ocupare rusa a Kazahstanului, metodic si in liniste, cu acceptul elitei politice si institutiilor kazahe, in timp ce America si NATO tac, pentru ca nu prea au ce sa spuna.

Un Anschluss mai soft, probabil temporar, este tot un Anschluss, in conditiile in care partile implicate sunt direct interesate sa se realizeze sau mult prea slabe sa se opuna.

Intre timp, investitii americane de aproape 40 de miliarde raman blocate la dispozitia si sub controlul politic al lui Putin, iar alte zeci de miliarde investite de state membre NATO au aceeasi soarta.

In noile conditii politice create, Beijingul, cu propria-i zestre investitionala, nu are altceva de facut decat sa zambeasca si sa devina si mai prietenos cu Moscova. Nu e un zambet de complezenta, ci unul de multumire sincera atunci cand ceilalti meseni simt stanjeneala apropierii sfarsitului petrecerii si plecarii acasa.

Tratativele ruso-americane vor incepe in 10 ianuarie la Geneva, iar Putin e pe cale sa isi adauge un as decisiv in maneca, pe care il va scoate, fara indoiala, in cel mai potrivit si prolific moment. In noile conditii, situatia Ucrainei se poate negocia doar in directa si stransa legatura cu soarta Kazahstanului, a investitiilor americane si europene de acolo. China asteapta si ea dupa colt, sa isi spuna cuvantul.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian