Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Dragoş Damian, la DIGI24: Producția industrială internă este sabotată în favoarea importurilor

articol publicat în ianuarie 14, 2022

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj, a comentat joi, la Digi24, dezastrul creat în economie de strategiile guvernamentale în privinţa tarifelor la energie și a precizat că producția industrială internă este sabotată în favoarea importurilor.

„Noi am avut noroc pentru că la gaz preţul pe care l-am negociat la contractul pe care îl avem este preţul pe care îl avem până în iunie. Aşa se fac negocierille de obicei, electricitatea iarna, gazul vara, pentru sunt alte cote de utilizare. Însă am văzut unele combinate chimice care nu vor putea susţine costul la gaz. (…) E o furtună perfectă şi am să mai zic ceva, nu ştiu dacă nu o să îmi ridic în cap multă lume. În luna aprile, când noi am negociat cu furnizorul de electricitate şi au venit cu o sumă mai mare, cred că venise cu 400 de la 250, ne-a spus, „luaţi pentru un an de zile, că o să fie foarte rău”. Ştiţi ce am făcut noi? Am ascultat ce au spus guvernanţii care au zis că „este o perioadă vremelnică, trecătoare, mergeţi în piaţa liberă, nereglementată, luaţi de acolo că în curând preţurile vor scădea”. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat!

Deci cumva, eu am o altă perspectivă, pentru că acuma se dă vina de pe unul, pe altul. Partenerul nostru, furnizorul de electricitate de 10 ani partenerul nostru, ne-a zis deci „luaţi că e mai bine”. Ne-am luat însă după autorităţi şi am ajuns la un preţ de 5 ori mai mare”, a adăugat Damian, conform Ziua de Cluj.

Întrebat cu privire la faptul dacă ar vedea o măsură rapidă de la guvern, pentru redresarea crizei preţurilor la energie, conform jurnaliștilor de la Ziua de Cluj, Damian spune că autorităţile ar trebui să sprijine producţia internă, mai degrabă, decât să o saboteze în favoarea importurilor: „Noi trebuie să avem o strategie naţională de producţie industrială. Şi să zicem că pentru domeniile astea: chimic, metalurgic, alimentar, şi aşa mai departe, facem orice pentru ele pentru ca în următorii 10 ani să crească. Deci dacă noi dăm la toţi compensări, plafonări şi aşa mai departe, evident că nu o să aibă guvernul bani.

Când Guvernul va avea pe hârtie 5 domenii strategice de producţie industrială, nu mă refer la altceva, atunci vom şti ce avem de făcut pentru aceşti ani. Plecaţi de la deficitul de balanţă comercială. Pentru ca el să fie „de loc”, ajutaţi acele domenii în care crează deficit de balanţă comercială. Care sunt acelea? Chimia, alimentaţia, farmaceuricele şi petro-chimia. Daţi-le acestora compensări şi plafonări”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *