Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: George Simion si spaima primarilor marilor municipii

„Asociaţia Municipiilor din România a luat act cu îngrijorare de incidentele petrecute în cursul zilei de vineri la Primăria Municipiului Timişoara, când mai mulţi membri şi simpatizanţi AUR au pătruns cu forţa în sediul instituţiei. Condamnăm cu fermitate orice acţiune destabilizatoare care aduce atingere ordinii şi statului de drept! Suntem solidari cu primarul Municipiului Timişoara, Dominic Fritz, şi cu colegii dânsului care au fost martori la scenele violente de astăzi şi facem un apel la instituţiile statului cu atribuţii în ordinea publică să acţioneze ferm şi să sancţioneze astfel de fapte, dar şi să prevină pe viitor repetarea unor asemenea acţiuni agresive şi primitive care nu au ce căuta într-un stat civilizat, membru al Uniunii Europene”

Primarii marilor orase se declara ingrijorati de actiunile „destabilizatoare” ale lui George Simion si AUR si le considera „agresive si primitive”, contrare civilizatiei. Asa o fi. Pana la urma, fiecare, individual sau asociat, are dreptul la propria opinie.

Ar trebui, totusi, sa revedem faptele bine surprinse pe inregistrarile video.

Vom vedea ca in Primaria Timisoara, din grupul de aproximativ 70-80 de persoane din strada, au intrat pe o usa din spate, aproximativ 20-25 de persoane, din care o parte erau reprezentanti ai presei.
Intentia declarata a fost o intalnire cu domnul Dominic Fritz, primarul USR, iar patrunderea in institutie s-a facut dupa ce accesul le-a fost refuzat pe la mai multe intrari, inchise pe dinauntru la momentul potrivit.
Pana la urma au gasit o intrare uitata deschisa si au patruns in institutie pana la primul etaj, probabil, loc unde li s-a interzis accesul de catre doi sau trei angajati ai primariei. Grupul s-a oprit, au urmat discutii si cateva scandari (fara obscenitati, imbranceli sau alte lucruri care sa implice violenta fizica sau verbala). La final s-au intors pe unde au venit.
E adevarat, grupul a avut o manifestare galagioasa, dar nu obscena sau violenta, iar intentia a fost clar neagresiva, atata timp cat manifestatia nu s-a mutat in cladirea primariei, desi la momentul respectiv, oamenii puteau navali cu totii in incinta.

Cam acestea sunt faptele concrete, fapte ce imi amintesc de o alta manifestatie, din iunie 2018, cand un grup de protestatari #rezist au patruns in cladirea Parlamentului Romaniei, beneficiind de invitatii din partea parlamentarilor USR (informatia a fost prezenta in presa momentului). Evenimentul respectiv s-a produs in contextul discursului din Parlament de la acea ora al premierului Viorica Dancila, fiind indreptat impotriva acesteia. A fost la fel de mult zgomot, lasandu-se cu imbranceli si tavaleala pe jos in fata camerelor de luat vederi. Nu am auzit atunci pe nimeni sa protesteze pentru ce s-a intamplat, sa se declare ingrijorat  ca democratia este atinsa si Parlamentul nu este lasat sa lucreze.

Imi mai permit o remarca stilistica: intre „DNA sa vina sa va ia” si „Fritz, nu uita, Timișoara nu-i a ta” e o diferenta cel putin la nivelul insinuarilor, a volumului de ura si acuze. Tot acelasi ton l-a pastrat si domnul primar Fritz, in raspunsul dumnealui asupra incidentului de ieri. Bande, patrundere prin forta fizica, asalt, haos, panica, tupeu, intimidare sunt cuvinte care fac parte din retorica post-eveniment a unui primar care, confruntate cu realitatea inregistrata, il proiecteaza pe autorul acestora in alt film, in alta realitate.

Reactia de solidarizare a primarilor de mari municipii m-a luat prin surprindere, mai ales in conditiile in care o buna parte dintre dumnealor a trecut prin momente politice mult mai dramatice de-a lungul carierei.

Ce s-a intamplat, de fapt?

Nu cred ca exista o relatie autentica de solidaritate intre domnul Fritz si domnii Boc, Chirica, Birta sau altii. Nici pomeneala, nu e vorba despre o empatie pentru nimic, in fapt, dar poate fi vorba despre o teama impartasita si justificata, o teama pentru tot, de acum incolo.

De ani buni, acesti domni inregistreaza carente de comunicare -atat cu presa care nu le este favorabila si pe care  o ostracizeaza, o reped sau o iau peste picior la conferinte, cat si cu oamenii de rand, cu cetatenii votanti de care isi amintesc in sictir odata la patru ani. Accesul in turnul de fildes al acestor personaje, pazit cu strasnicie de liota de potentati si sinecuristi deghizati in functionari ai primariilor, a devenit un ideal de neatins pentru oraseanul de rand.

Acesti domni, fara exceptie, gestioneaza defectuos probleme cu potential exploziv in propriile comunitati. Perpetuate de ani si mandate, aceste deficiente administrative fundamentale se constituie in factori de stres care pot oricand determina reactii reprobabile, de dimensiuni infinit mai mari decat evenimentul oarecum banal de ieri, de la Timisoara.

Solidarizarea sub egida Asociatiei Municipiilor din Romania pentru incidentul de ieri e deloc despre solidaritate si total despre frica, a unor domni care se stiu cu musca pe caciula, in timp ce propriile comunitati pastorite fierb.

Raportat la dezamagirile indurate de electoratele hranite cu discursuri si iluzii odata la patru ani, orice reactie sociala, orice scanteie, risca sa dobandeasca valente letale pentru orice viitor politic iar primarii sunt constienti de acest lucru si se tem.

Constiente de propriile carente de competenta, obisnuite cu delasarea si jocul politic personal, cu propriile populisme, marile figuri din administratia locala a Romaniei devin atente si preocupate atunci cand altcineva le raspunde cu propriile arme de altadata, atunci cand interesele le sunt amenintate de alte valuri de populism pe care, din pacate pentru dumnealor, nu se pot catara.

Incidentul de la Timisoara probabil nu va ramane singular iar exemplul lui George Simion e posibil sa fie replicat, atat de AUR dar si de alte grupari nerabdatoare sa se afirme public. El are potentialul unui semnal de alarma, mai putin pentru societate si mai mult pentru cei care s-au repezit in decurs de ore sa il infiereze.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian