Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Biserica de lemn din Birtin, Vața de Jos, ridicată în anul 1690, o splendoare arhitecturală și un altar al ortodoxismului zărăndean

foto: Discover Hunedoara

Biserica de lemn din Birtin, Vața de Jos, ridicată în anul 1690, este o splendoare arhitecturală și un altar al ortodoxismului zărăndean.

„Biserica de lemn din Birtin, comuna Vața de Jos, județul Hunedoara, a fost ridicată în anul 1690 de către meșterul lemnar Popa Lazăr.

Are hramul „Buna Vestire” și figurează pe noua listă a monumentelor istorice, cod LMI HD-II-m-A-03256. Satul Birtin este menționat documentar în anii 1760-1762, cu patruzeci și două de familii și un lăcaș de cult, ce se identifică cu cel ce dăinuiește și acum. Este așezat pe unul din dealurile molcome ale satului, multă vreme în tovărășia unor stejari seculari, iar de două decenii în cea a bisericii de zid, aflată la câțiva pași mai spre răsărit. La ridicarea acestuia s-au folosit bârne masive de stejar așezate direct pe pământ, fără talpă, îmbinate la capete în coadă de rândunică.  

În 1740 se pictează ușile împărătești de zugravul Gligorie Moldovan, urmând ca în anul 1772 să fie pictate tâmpla și icoana de hram, realizare atribuită lui Stan zugravul, fiul popii Radu de la Rășinari. Biserica a fost repictată în prima jumătate a secolului XIX de către M. Borsos și Simon Silaghi” descriu biserica cei de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *