Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Polițiștii nu mai pot da amenzi în baza camerelor de bord folosite de zeci de mii de şoferi!

Camerele de bord folosite până de curând de zeci de mii de șoferi români pentru a avea o dovadă în cazul în care pățesc ceva rău în trafic sunt de câteva zile inutile.

Parlamentul a respins definitiv legea care ar fi permis polițiștilor să dea amenzi în baza filmărilor primite de la șoferii care le-au făcut în trafic.

Asta face ca și schimbările Codului Rutier, care pedepsește în premieră comportamentul agresiv, să fie aproape degeaba: dacă polițistul nu constată direct fapta, ei nu pot da amenzi.

Motivele care i-au făcut pe parlamentari să renunţe definitiv la schimbarea procedurilor prin care se dau amenzi este că poliţiştii nu pot verifica dacă o înregistrarea este autentică.

În prezent, polițiștii se folosesc de filmări doar în cazul în care ele au fost făcute cu dispozitive omologate.

Istoricul proiectului de lege:

Proiectul de lege care transforma camera video de bord instalată pe orice mașină în probă pentru Poliția Rutieră sau, în cazuri mai grave, pentru procurori, a fost inițiat de mai mulți senatori si deputati USR.

„Analiza retrospectiva a datelor disponibile a relevat faptul ca intre 2010 si 2020 numarul deceselor pe drumurile europene a scazut cu 36%, noua state membre inregistrand scaderi cu 40% sau mai mult. Din pacate, Romania a ramas statul membru al Uniunii Europene cu cea mai ridicata rata a accidentelor mortale pe sosele: 85 de decese la un milion de locuitori, fata de media europeana de 42 de decese la un milion de locuitori”, sustineau în proiect aleșii din Legislativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian