Ce se spune în Apuseni și Transilvania despre luna lui mărțișor? „Martie răcoros nu aduce an mănos”

Calendaristic, astronomic și tradițional luna martie reprezintă începutul primăverii, iar prima a zi a lunii martie aduce cu sine o serie întreagă de obiceiuri și tradiții de Mărțișor, o sărbătoare închinată înnoirii timpului în pragul primăverii.
Știați că?
- Povestitorul Petre Ispirescu spunea că cine prinde în luna martie un șarpe și îi taie capul cu o para, acel cap de șarpe e bun de dragoste?
- Martie este luna previziunilor meteorologice. Se credea că „Martie răcoros nu aduce an mănos”
- Luna începe cu cele 9 zile ale babelor, obiceiul fiind să îți alegi o zi și cum va fi ziua așa vei fi tot anul?
- Prima dintre cele 9 zile este a Babei Dochia, care la origini a fost o veche divinitate arhaică?
- Povestea spune că Baba Dochia avea 9 cojoace și, urcând pe munte, a tot lepădat câte un cojoc dar după ce l-a lepădat pe ultimul s-a făcut iar frig și se zice că ar fi înghețat?
- În ziua de 1 martie, fetele și copiii își pun, înainte de răsăritul soarelui, un mărțișor, ca să fie protejați de soarele alb și rece, ce strălucește pe cer în această zi?
- În trecut obiectul purtat a fost un bănuț de argint, prins cu două fire împletite (alb și roșu sau alb și negru) ce semnifică lupta vieții cu moartea și învingerea celei din urmă?
- Cu obiceiul confecționării și purtării mărțișorului, România a fost înscrisă, în anul 2017, în Lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității?